ensiolumes1
Ensio Lumes. Kuva: Lumeksen kotialbumi

Yli 50-vuotisen elokuvauran tehnyt äänittäjä Ensio Lumes kuoli tammikuun 31. päivänä 98-vuotiaana. Lumes, syntymänimeltään Emil Ensio Lucenius, syntyi Helsingissä joulukuun 8. päivänä vuonna 1919.

Lumeksen elokuvaura alkoi kuten monien muidenkin hänen aikalaistensa, apupoikana suuren filmiyhtiön palveluksessa. Lumes pääsi 15-vuotiaana apulaiseksi Kaikki rakastavat -elokuvaan (1935), joka oli Valentin Vaalan ensimmäinen ohjaustyö Suomi-Filmille ja samalla Ansa Ikosen ja Tauno Palon ensimmäinen yhteinen filmi. Lumeksesta tuli tuttu mies talossa, kun hän kerta toisensa jälkeen pääsi hoitamaan erilaisia tehtäviä uusien pitkien elokuvien kuvausryhmissä. Vaalan ohjaamassa Koskenlaskijan morsiamessa (1937) äänittäjä Pertti "A. M." Kuusela sai toimia Palon sijaisnäyttelijänä koskenlaskukohtauksessa, kun taas Lumeksen tehtävänä oli tehdä Vilho Auvisen näyttelemän Kulku-Matin koskenlasku.

Kuuselan opissa Lumeksesta alettiin leipoa Suomi-Filmille uutta äänittäjää ja miksaajaa. Lumes oli äänittäjän apulaisena muun muassa Vaalan Juurakon Huldassa (1937) ja Niskavuoren naisissa (1938) sekä tuotantopäällikkö Risto Orkon ohjaamassa Jääkärin morsiamessa (1938). Vuodesta toiseen Lumes toimi näissä samoissa tehtävissä pitkissä elokuvissa. Sota-aikaan Lumes osallistui Puolustusvoimain uutiskatsausten äänitys- ja miksaustöihin.

Lumeksen yhteistyö ohjaaja-tuottaja Teuvo Tulion kanssa alkoi jo Vihtorilla ja Klaaralla (1939). Tulio palkkasi Lumeksen äänitysassistentiksi useisiin elokuviinsa, ja vuonna 1947 Lumes yleni Tulion kuvausryhmässä varsinaiseksi äänittäjäksi Levottomalla verellä ja Intohimon vallassa -elokuvan ruotsinkielisellä rinnakkaisversiolla

1950-luvun alusta lähtien Lumeksen päätyönä oli toimia Suomi-Filmin Finlandia-katsausten ja myöhemmin myös tilauselokuvien äänittäjänä. Sen työn ohessa hän ehti toimia äänittäjänä myös pitkissä elokuvissa, pääasiassa Tulion ohjaustöissä ja tuotannoissa, muutamissa Suomi-Filmin pitkissä elokuvissa sekä Veikko Itkosen yhtiön tuotannoissa.

1960-luvun alussa Lumes siirtyi Fennada-Filmi Oy:n palkkalistoille äänittämään tilauselokuvia ja pitkiäkin elokuvia. 1960- ja 1970-luvuilla Lumes toimi äänittäjänä muun muassa Maunu Kurkvaaran ohjaustöissä, Risto Jarvan Työmiehen päiväkirjassa (1967), Matti Kassilan elokuvissa Vodkaa, komisario Palmu (1969) ja Haluan rakastaa, Peter (1972 sekä Edvin Laineen suurelokuvissa Täällä Pohjantähden alla (1968) ja Akseli ja Elina (1970). Viimeisen kerran Lumes oli pitkän elokuvan äänittäjänä Laineen ja Viktor Tregubovitsin ohjaamassa Luottamuksessa (1976).

Lumes työskenteli äänittäjänä vielä 1980-luvun lopulle saakka.


Ensio Lumeksen filmografia:

ELOKUVA VUOSI OHJAUS
Kaikki rakastavat 1935 Valentin Vaala
VMV 6 1936 Risto Orko
Vaimoke 1936 Valentin Vaala
Mieheke 1936 Valentin Vaala
Ja alla oli tulinen järvi 1937 Risto Orko
Koskenlaskijan morsian 1937 Valentin Vaala
Juurakon Hulda 1937 Valentin Vaala
Miehen kylkiluu 1937 Orvo Saarikivi
Niskavuoren naiset 1938 Valentin Vaala
Jääkärin morsian 1938 Risto Orko
Poikamiesten holhokki 1938 Orvo Saarikivi
Hätävara 1939 Orvo Saarikivi
Kaksi Vihtoria 1939 Nyrki Tapiovaara
Aktivistit 1939 Risto Orko
Vihtori ja Klaara 1939 Teuvo Tulio
Avoveteen 1939 Orvo Saarikivi
Punahousut 1939 Ilmari Unho
Tottisalmen perillinen 1940 Orvo Saarikivi
Taistelun tie [dokumentti] 1940 Risto Orko
Kyökin puolella 1940 Ilmari Unho
Miehen tie 1940 Nyrki Tapiovaara
Hugo Hytönen
Yli rajan 1942 Wilho Ilmari
Sådan du ville ha mig 1944 Teuvo Tulio
Sellaisena kuin sinä minut halusit 1944 Teuvo Tulio
Kolmastoista koputus 1945 Ilmari Unho
Kärlekens kors 1946 Teuvo Tulio
Oroligt blod 1946 Teuvo Tulio
Rakkauden risti 1946 Teuvo Tulio
Levoton veri 1946 Teuvo Tulio
Minä elän 1946 Ilmari Unho
Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä 1946 Valentin Vaala
Olof - forsfararen 1947 Teuvo Tulio
Intohimon vallassa 1947 Teuvo Tulio
Forsfararna 1949 Teuvo Tulio
Hornankoski 1949 Teuvo Tulio
Amor hoi! 1950 Hannu Leminen
Näin syntyi nykypäivä 1900–1950 [dok] 1951 Veikko Itkonen
Matka mustien maanosaan [dok] 1952 Veikko Itkonen
Silmät hämärässä 1952 Veikko Itkonen
Radio tulee hulluksi 1952 Matti Kassila
Rikollinen nainen 1952 Teuvo Tulio
Maailmat kohtaavat [dok] 1952 Hannu Leminen
Kvinnorna på forsgården 1953 Teuvo Tulio
Rikollinen nainen 1953 Teuvo Tulio
Mustasukkaisuus 1953 Teuvo Tulio
Kultaa ja kunniaa [dok] 1953 Hannu Leminen
Morsiusseppele 1954 Hannu Leminen
Onnelliset 1954 Hannu Leminen
Herrojen Eeva 1954 Yrjö Kostermaa
Suuri sävelparaati 1959 Jack Witikka
Virtaset ja Lahtiset 1959 Jack Witikka
Raportti eli balladi laivatytöistä 1964 Maunu Kurkvaara
4 x 4 [Suomen osuus] 1965 Maunu Kurkvaara
Kielletty kirja 1965 Maunu Kurkvaara
Laituri 1965 Eino Ruutsalo
Työmiehen päiväkirja 1967 Risto Jarva
Täällä Pohjantähden alla 1968 Edvin Laine
Äl' yli päästä perhanaa 1968 Matti Kassila
Vodkaa, komisario Palmu 1969 Matti Kassila
Akseli ja Elina 1970 Edvin Laine
Marja pieni! 1972 Eija-Elina Bergholm
Haluan rakastaa, Peter 1972 Matti Kassila
Pohjantähti 1973 Edvin Laine
Karvat 1974 Seppo Huunonen
Luottamus 1976 Edvin Laine
Viktor Tregubovitsh
Kuumat kundit 1976 Jussi Itkonen

26.2. korjattu kuva ja kuolinpäivä

Ensi-illat

Perjantai 17.8.

theequalizer2juliste thespywhodumpedmejuliste

theplacejuliste fakiirijokajuuttuijuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ilosiaaikojamielensapahoittajuliste itcamefromthedesertjuliste olavivirtajuliste valmentajajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 25.6.

1. Avengers: Infinity War 224 805
2. Deadpool 2 169 220
3. Black Panther
148 523
4. Supermarsu suomi
140 697
5. Coco  132 936

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 25.6.

1. Supermarsu
140 697
2. Veljeni vartija 121 199
3. Varasto 2 94 031
4. Kaikki oikein 74 596
5. Suomen hauskin mies 55 755

ranin

Nyt elokuvateattereissa

mammamiajuliste2
Mamma Mia! Here We Go Again

O. Parker
4. viikko

241 540
katsojaa 14.8. mennessä

deadpool2juliste
Deadpool 2
David Leitch
14. viikko

195 734
katsojaa 14.8. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Ilmoituksia