wonderwheelstill1
Kate Winslet elokuvassa Wonder Wheel. Kuva: Scanbox Entertainment

Tänään perjantaina Suomen elokuvateattereihin saapuu Woody Allenin uusin elokuva Wonder Wheel, jonka pääosissa nähdään Kate Winslet, Justin Timberlake ja Juno Temple. 1950-luvulle sijoittuva romanttinen draama on 82-vuotiaan Allenin 47:s pitkä elokuvan ohjaustyö 51:ssä vuodessa. Pitkien elokuviensa lisäksi Allen on ohjannut yhden tv-elokuvan, yhden tv-sarjan ja yhden osuuden kolmiepisodiseen New Yorkin unelmia -elokuvaan (1989).

Korkeasta iästään huolimatta yhden elokuvan vuodessa tekevä Allen ei ole ainoa aikoja sitten eläkeiän ylittänyt elokuvaohjaaja, joka vielä tekee töitä. Alkuvuoden aikana Suomen valkokankailla nähdään muutaman muun "ikäihmisen" ohjaustöitä, jotka kaikki osoittavat näiden miesten olevan yhä teräviä ja ajassaan kiinni.

thepoststill1
Tom Hanks elokuvassa The Post. Kuva: 20th Century Fox

Spielbergiltä tulossa kaksi elokuvaa

Steven Spielberg on tässä seurassa vielä nuorukainen, vaikka hänelläkin on jo ikää 71:n vuoden verran. Spielbergin ensimmäisestä pitkästä elokuvasta, Kovista ratsastajista (1974), tulee pian kuluneeksi 44 vuotta. Jo sitä ennen Spielberg ohjasi televisioelokuvia, joista Kauhun kilometrit (1971) pääsi Euroopassa teatterilevitykseen ja tuli Suomenkin valkokankaille. Tappajahain (1975) jälkeen Spielbergin elokuvat ovat olleet haluttuja, ja niinpä hän onkin tämän jutun ohjaajista ainoa, jonka kaikki pitkät elokuvat ovat saaneet teatterilevityksen Suomessa.

Spielberg on ohjannut 43:ssa vuodessa 31 pitkää elokuvaa, minkä lisäksi hän ohjasi yhden episodin Hämärän pelottavat varjot -elokuvaan (1983) ja  yhden jakson Hämmästyttävät tarinat -televisiosarjaan, jonka kolmesta eri jaksosta leikattiin Euroopan teattereita varten elokuvaversio. Spielbergin ohjaustyöt ovat saaneet Suomen elokuvateattereissa yhteensä liki kuusi miljoonaa katsojaa, mikä on katsojatilastoinnin ajan ylivoimainen ennätys ulkomaalaisten ohjaajien osalta.

Ensi vuoden alussa Suomen valkokankailla nähdään Spielbergin kaksi uusinta elokuvaa, jo tänä vuonna maailmaensi-iltansa saanut The Post -draamafilmi ja suuren budjetin scifi-toimintaelokuva Ready Player One. Tom Hanksin ja Meryl Streepin ensimmäisen kerran yhteen tuova The Post tulee teattereihin helmikuun 2. päivänä. Kyseessä on 1970-luvulle sijoittuva tositarina The Washington Postin toimittajista, jotka julkaisivat Vietnamin sotaa ja Yhdysvaltain osuutta siihen käsitelleet Pentagon-asiakirjat. Hanks on aiemmin näytellyt Spielbergin ohjauksessa elokuvissa Pelastakaa sotamies Ryan (1998), Ota kiinni jos saat (2002), Terminaali (2004) ja Vakoojien silta (2015), mutta Streepille ja Spielbergille yhteistyö on ensimmäinen.

Ernest Clinen romaaniin pohjautuvan Ready Player Onen ensi-ilta on maaliskuun 28. päivänä. Vuoteen 2045 sijoittuva ja vaarallista virtuaalitodellisuusverkostoa kuvaavan filmin pääosissa nähdään kaksi nuorta näyttelijää, Tye Sheridan ja Olivia Cooke, joiden lisäksi mukana on myös ohjaajan uusi luottonäyttelijä Mark Rylance. Spielbergin Vakoojien sillasta sivuosanäyttelijän Oscarin voittanut Rylance nähtiin myös Spielbergin Isossa kiltissä jätissä (2016). Rylance nähdään myös Spielbergin seuraavassa elokuvassa, parhaillaan esituotannossa olevassa The Kidnapping of Edgarto Mortarossa. 1800-luvun Italiaan sijoittuvan uskonnollisen draaman jälkeen Spielberg ohjaa viidennen Indiana Jones -elokuvan, jonka ensi-ilta on 10. heinäkuuta 2020. Elokuvan valmistuessa Spielberg on 73-vuotias ja Harrison Ford lähellä 78-vuotispäiväänsä.

allthemoneyintheworldstill2
Christopher Plummer elokuvassa All the Money in the World. Kuva: All the Money US, LLC

Ridley Scott teki kaksi elokuvaa yhden vuoden aikana

Brittiohjaaja Ridley Scott täytti hiljattain 80 vuotta, mutta ohjasi silti tämän vuoden aikana kaksi elokuvaa: keväällä ensi-iltansa saaneen Alien: Covenantin ja loppuvuodesta valmistuvan All the Money in the Worldin. Jälkimmäinen on 1970-luvulle sijoittuva tositarina miljardööri J. Paul Gettyn pojanpojan kidnappauksesta, jossa mikään ei mennyt tuttujen kaavojen tai suunnitelmien mukaan. Vanhemman Gettyn rooliin valittiin Kevin Spacey, mutta marraskuussa 2017 julkisuuteen tulleet väitteet Spaceyn harjoittamasta seksuaalisesta ahdistelusta saivat Scottin vaihtamaan Spaceyn Christopher Plummeriin. 88-vuotias Plummer kuvasi roolinsa marraskuussa kahdeksassa päivässä.

All the Money in the World saapuu Suomen valkokankaille tammikuun 12. päivänä. Elokuvan varsinaisissa pääosissa nähdään Mark Wahlberg, Michelle Williams ja Charlie Plummer (ei sukua Christopherille).

Scott debytoi pitkän elokuvan ohjaanana Kaksintaistelijoilla (1977). Neljässäkymmenessä vuodessa mies on ohjannut 26 pitkää elokuvaa, joista yhdeksän viimeisen kymmenen vuoden aikana. Työteliäs Scott on aikeissa ohjata seuraavaksi vielä yhden jatko-osan Alienille, minkä jälkeen vuorossa on uusi elokuva Englannin yllä käydystä ilmasodasta toisen maailmansodan aikaan.

clinteastwoodsully1
Eastwood edellisen elokuvansa, Sully – uroteko Hudson-joella (2016), kuvauksissa. Kuva: Warner Bros.

87-vuotias Eastwood porskuttaa

Ruostumattomasta Clint Eastwoodista on tullut Hollywoodin historian vanhin ohjaaja, joka saa vielä tehdä suurten studioiden A-luokan tuotantoja. Eastwoodilla on tiettävästi Warner Bros. -studion kanssa sellainen sopimus, joka takaa hänelle vapauden valita aiheensa, kunhan elokuvien budjetti pysyy tietyissä raameissa.

87-vuotiaan Eastwoodin uusin elokuva on onnettoman suomenkielisen nimen saanut 15:17 Pariisiin, joka saa maailmanensi-iltansa 9. helmikuuta 2018 ja tulee Suomeen jo helmikuun 16. päivänä. Junavuoron mukaan nimetty elokuva kertoo tositarinan kolmesta yhdysvaltalaisesta sotilaasta, jotka lomamatkalla Euroopassa estävät junaan suunnitellun terrori-iskun toteutuksen. Eastwood teki poikkeuksellisen ratkaisun ja valitsi elokuvansa päärooleihin nämä kolme miestä, joilla ei ole minkäänlaista aiempaa näyttelijäkokemusta.

Neljä Oscaria voittanut Eastwood on ohjannut noin 46:ssa vuodessa 36 elokuvaa. Niistä vain kaksi, Honkytonk Man (1982) ja Jersey Boys (2014), jäivät Suomessa ilman teatterilevitystä.

happyendstill1
Haneken Happy End. Kuva: Future Film

Haneken paluu viiden vuoden tauon jälkeen

Saksalainen Michael Haneke on tyylillisesti ja aihevalinnoiltaan kaukana Spielbergin, Eastwoodin ja Scottin kaltaisista valtavirran elokuvantekijöistä. Ihmismieltä ja yhteiskuntaa käsittelevistä tehokkaista draamoista ja jännityselokuvista tunnetun Haneken uusin elokuva Happy End on perhedraama pakolaiskriisin ajalta.

Ranskalais-itävaltalais-saksalaisen yhteistuotantoelokuvan pääosissa nähdään kaksi ranskalaista filmilegendaa, Isabelle Huppert ja Jean-Louis Trintignant. Molemmat nähtiin myös Haneken edellisessä elokuvassa, Rakkaudessa (2012). Rakkaus sai ylistävän vastaanoton kriitikoilta ja filmifestivaaleilta sekä peräti viisi Oscar-ehdokkuutta, vaikka kyseessä oli ranskankielinen draama.

Rakkauden jälkeen Haneke piti peräti viiden vuoden tauon elokuvien ohjaamisesta; luova tauko oli pidempi kuin koskaan aiemmin ohjaajan uralla. 1970-luvulta lähtien tv-tuotantoja ohjannut Haneke debytoi pitkän elokuvan ohjaajana vasta vuonna 1989 ja on ohjannut vasta kaksitoista elokuvaa. Nämä kaikki ovat kuitenkin olleet arvostelu- ja festivaalimenestyksiä, ohjaajan oman Funny Gamesin (1997) kymmenen vuotta myöhemmin valmistunutta uudelleenfilmatisointia lukuun ottamatta.

Happy End saapuu Suomen valkokankaille helmikuun 9. päivänä.

 

infokuvakeSuomen vanhin aktiivinen näytelmäelokuvien ohjaaja on Jörn Donner, joka oli Armi elää! -filmin (2015) valmistuessa 82-vuotias.

Risto Orko oli 80-vuotias, kun hänen yhdessä Leonid Gaidain kanssa ohjaama Tulitikkuja lainaamassa (1980) valmistui.

Ensi-illat

Perjantai 21.9.

missaonemilyjuliste peppermintjuliste

crazyrichasiansjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

 tyhjiojuliste olavivirtajuliste valmentajajuliste holmonuorisydanjuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

Katsotuimmat ensi-illat 2018

Päivitetty 25.6.

1. Avengers: Infinity War 224 805
2. Deadpool 2 169 220
3. Black Panther
148 523
4. Supermarsu suomi
140 697
5. Coco  132 936

Katsotuimmat kotimaiset 2018

Päivitetty 25.6.

1. Supermarsu
140 697
2. Veljeni vartija 121 199
3. Varasto 2 94 031
4. Kaikki oikein 74 596
5. Suomen hauskin mies 55 755

ranin

PCA FI 220x150

Nyt elokuvateattereissa

ilosiaaikojamielensapahoittajuliste
Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja

Tiina Lymi
4. viikko

207 456
katsojaa 20.9. mennessä

mm2juliste
Mamma Mia! Here We Go Again
O. Parker
9. viikko

343 289
katsojaa 20.9. mennessä

Kotimaiset elokuvat TV:ssä

Ilmoituksia

Go to top