mannerheimhitlerrytisakuva234df
Sotamarsalkka Gustaf Mannerheim, valtakunnankansleri Adolf Hitler ja tasavallan presidentti Risto Ryti. Kuva: SA-kuva

KAVI on julkaissut Elävä muisti -verkkopalvelussaan kahden tk-kuvaajan, Felix Forsmanin ja Uno Pihlströmin, alkuperäiset kameranegatiivit Adolf Hitlerin Suomen-vierailusta kesäkuulta 1942. Nyt ensimmäistä kertaa sellaisenaan, lyhentämättömänä tai sensuroimattomana julkaistut kameranegatiivit sisältävät yhteensä noin 20 minuuttia filmimateriaalia Saksan valtakunnankanslerin vierailusta sotamarsalkka Gustaf Mannerheimin syntymäpäivillä.

Tiedotuskomppanian elokuvaajina palvelleiden Forsmanin ja Pihlströmin kuvaamaa filmimateriaalia on käytetty lukuisissa eri yhteyksissä, mutta koskaan aiemmin heidän kuvaamaansa materiaalia ei ole julkaistu kokonaisuudessaan. Forsman oli myöhemmin kuvaamassa myös Mannerheimin vastavierailun Saksaan. Forsman kertoi näistä vierailuista myöhemmin dokumentaristi Pia Andellille, joka kuvasi Forsmanin muisteluita ja koosti niistä puolituntisen Göringin sauva -dokumenttielokuvan (2010).

Forsman ja Pihlström olivat molemmat ammattielokuvaajia, jotka sota-aikana palvelivat myös tiedotuskomppaniassa ja välillä pääsivät Helsinkiin kuvaamaan pitkiä elokuvia. Molemmat kuvasivat uransa aikana noin 25 pitkää näytelmäelokuvaa, minkä lisäksi molemmat kuvasivat runsaasti lyhytelokuvia. Forsman teki myös vuosikymmenten uran mainoselokuvien kuvaajana, ohjaajana ja tuottajana.

Nyt kaiken kansan nähtävillä olevat kameranegatiivit ovat mykkiä, eikä niitä ole valomääritelty.

 

linkki

Forsmanin kameranegatiivi

linkkiPihlströmin kameranegatiivi

Ensi-illat

Keskiviikko 17.10.

valmentajajuliste 

Perjantai 19.10.

astarisbornjuliste halloweenju

ujuly22juliste takaisinvaloonjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

valmentajajuliste omamaajuliste bayonetaviimeineniskujuliste pieniasuuriavalheitajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909

PCA FI 220x150

Ilmoituksia