Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA (ent. Suomen elokuva-arkisto) järjestää Kallio Kipinöi -tapahtuman yhteydessä kahden suuren klassikkoelokuvan näytökset 4k-esityskopioita hyödyntäen. Digitaalisesti restauroidut filmit esitetään 20.–28. marraskuuta Kino Tuliossa, joka on ainoa 4k-elokuvateatteri Suomessa. Käytännössä 4k-tarkkuus tarkoittaa sitä, että kuvan vaakasuunnassa on 4096 kuvapistettä eli kaksi kertaa niin paljon kuin tavallisessa digielokuvateatterin kuvassa.

Orion-teatterissaan päivittäin erilaisia elokuvia esittävän KAVA:n Tulio-teatterissa tulee pyörimään Stanley Kubrickin poliittinen satiiri Tri Outolempi, eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (1964) ja David Leanin sotaelokuva Kwai-joen silta (1957). Kubrickin filmi, jossa Peter Sellers näytteli Oscar-ehdokkuuden arvoisesti kolme eri roolia, oli lisäksi Oscar-ehdokkaana parhaasta ohjauksesta, elokuvasta ja käsikirjoituksesta. Oscar-ehdokkuudet olivat Kubrickille ensimmäisiä; myöhemmin urallaan hän oli ohjaajaehdokkaana myös elokuvistaan 2001: Avaruusseikkailu, Kellopeliappelsiini ja Barry Lyndon. Vuonna 1999 kuollut mestari muistetaan myös mm. Hohto- ja Full Metal Jacket -elokuvistaan.

Leanin seitsemällä Oscarilla palkittua Kwai-joen siltaa tähdittävät William Holden, Alec Guinness ja Sessue Hayakawa. Elokuvauransa leikkaajana aloittanut ja siitä jo 1940-luvun alussa ohjaajaksi ylennyt Lean muistetaan Kwai-joen sillan lisäksi parhaiten Arabian Lawrencesta ja Tohtori Zivagosta.

Marraskuun aikana Orion-teatterissa esitetään mm. Aki Kaurismäen, Samuel Fullerin, Wim Wendersin ja Sergei Eisensteinin elokuvia, joiden vastapainoksi tarjolla on esimerkiksi Kananlento-animaatioelokuva ja klassikkomusikaali West Side Story.

Näytösajat ym. tarvittavat tiedot KAVA:n nettisivuilla

Lähde: KAVA | Kuva: Cinema.de

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat