Varhaiset kotimaiset äänielokuvat Rafael Ramstedtista tulivat Elonetiin

rafuramstedtlahyn
Rafael Ramstedt esiintyy elokuvakameralle. Kuvakaappaus.

Vuonna 1929 turkulainen Lahyn-Filmi teki ensimmäisiä lyhyitä äänielokuvia Suomessa. Yrityksen taustalla oli kolme nuorukaista, Yrjö Norta (silloinen Nyberg) sekä veljekset Alvar ja Lennart Hamberg, joiden vanhemmilla oli syvät taskut. Lennart oli kolmikosta ainoa, joka oli täysi-ikäinen vuonna 1919 Lahyn-Filmi aloittaessa toimintansa – ja hänkin vain nipin napin.

Viiden vuoden toiminnan jälkeen Lahyn-Filmi teki ensimmäisen koko illan elokuvansa, Kihlauskylpylän (1924), mutta muutama vuosi sen jälkeen elokuvataide eli muutosvaihetta: äänielokuvan esiinmarssi Hollywoodissa vuonna 1927 merkitsi nopeasti mykkäelokuvan kuolemaa. Norta ja Hambergit hankkivat Syncrophon-äänityslaitteet ja kuvasivat kuplettilaulaja Rafael Ramstedtin (1888–1933) esittämässä neljä eri laulua. Valmiita lyhytfilmejä esitettiin yhdessä, ja ensiesitys oli Turun elokuvateatteri Casinossa 7. lokakuuta 1929. Viimeisen laulunumeron lopussa näkyy Ramstedt sytyttämässä sikarin ja kääntymässä kameraan Loppu / slut -kyltti selässään.

rafuramstedtlahynts61029
Ilmoitus Turun Sanomissa 6.10.1929

Lahyn-Filmin yritteliäisyyden ansiosta Rafael Ramstedt tuli tallennetuksi äänielokuvaan, ennen kuin hän kuoli aivoverenvuotoon vuonna 1933. Toisin kävi vielä Ramstedtiakin suositumman kuplettilaulaja J. Alfred Tannerin (1884–1927) kohdalla, sillä tämä ehti kuolla tuberkuloosiin ennen äänielokuvan tuloa Suomeen. Tannerista ehdittiin taltioida vain muutamia lauluja ja nekin vasta hänen jo sairastuttua keuhkotautiin.

Lahyn-Filmin Ramstedt-lyhytelokuvat, joissa on alkuperäinen seepiasävytys, on julkaistu Elonetissä Yrjö Nortan oikeudenomistajien suostumuksella.


Katso Elonetissä:

rafuramstedtlahyn2
Rafael Ramstedt ja Yrjö Norta (seisomassa keskellä) lyhytelokuvien kuvauksissa Lahyn-Filmin studiolla. Kuva: Lahyn-Filmi / KAVI

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).