K. J. Ståhlbergin kyydityksestä suunnitellaan elokuvaa

kjstahlberg31aarnepietinenmv
K. J. Ståhlberg vuonna 1931. Kuva: Aarne Pietinen / Museovirasto

Lapuan liikkeen aktiivien suorittama presidentti K. J. Ståhlbergin ja tämän vaimon Esterin kyyditys vuonna 1930 on päätymässä valkokangaselokuvan aiheeksi. Ohjaaja Samuli Valkama on laatinut tapauksesta mustan komedian käsikirjoituksen yhdessä tuottaja John Lundstenin kanssa.

Tuotantoyhtiö TACK Films Oy:n on saanut hankkeeseen mukaan kaksi ulkomaista osatuottajaa, tšekkiläisen Bionautin ja tanskalaisen Beo Starlingin. Elokuvaprojektille etsitään parhaillaan rahoitusta. Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt hankkeeseen käsikirjoitustukea vuonna 2019 ja slate-kehittämistukea vuonna 2021.

Valkama on ohjannut aiemmin kolme pitkää näytelmäelokuvaa, joista Anna-Leena Härkösen romaaniin pohjautuva Ei kiitos (2014) oli yleisömenestys yli 125 000:lla katsojallaan. TACK Films -yhtiö puolestaan on tuottanut yhden pitkän näytelmäelokuvan, Jalmari Finnen klassikkoteksteistä ammentavan Kiljuset! (2022), jonka Reetta Huhtanen ohjasi esikoispitkänään.

K. J. Ståhlberg, tasavallan ensimmäinen presidentti, on nähty valkokankaalla fiktiivisenä hahmona vain Roland af Hällströmin Ryysyrannan Joosepissa (1955).


Päivitetty 15.9. SES on myöntänyt käsikirjoitus- ja slate-kehittämistukea