Ketunhäntä kainalossa (1940)

karsimysjakunniabd

KETUNHÄNTÄ KAINALOSSA
Suomi 1940

Ohjaus: Hugo Hytönen
Käsikirjoitus: Erik Blomberg, Reino Hirviseppä (nimellä Palle)
Tuotanto: Erik Blomberg / Eloseppo Oy
Pääosissa: Mirjami Kuosmanen, Leo Lähteenmäki, Arvo Lehesmaa

1 tunti 38 minuuttia

Erik Blombergin Eloseppo Oy:n rahapulassa tekemä Ketunhäntä kainalossa on oman aikansa tyypillinen farssi, jossa yhdistellään helppoa komiikkaa, laulunumeroita ja hieman romantiikkaakin. Ensi-iltakierroksensa jälkeen elokuva pysyi poissa yleisön ulottuvilta, ennen kuin VLMedia julkaisi sen DVD:llä viime vuonna. Tämä toiminta on arvokasta, vaikka itse elokuva ei olekaan.

Reino ”Palle” Palmrothin revyykäsikirjoitukseen pohjautuva Ketunhäntä kainalossa seuraa muutamaa ihmisjoukkoa – muusikkokaveruksia, konttorityttökolmikkoa sekä konttorin johtajaa ja tämän vaimoa – ja näiden kommelluksia toistensa kanssa. Konttoritytöt ovat saamassa potkut johtajan naurettavalta vaimolta, joka käyttää sivistyssanoja väärin ja kälättää kuin pahempikin kana. Muusikkotoverukset puolestaan ovat jo vailla työtä, mutta periksi he eivät ole antaneet.

Loputtoman pitkältä tuntuva elokuva laahaa hitaasti. Kohtauksia on yksinkertaisesti liian paljon ja ne ovat kaikki liian pitkiä. Sisältöä ei juurikaan ole, vitsit ovat verbaalisia ja heikkoja (”Älä raavi päätäsi. Saat tikkuja kynsien alle”) – juuri sellaisia, joita Reino Helismaa kirjoitti kymmenkunta vuotta myöhemmin. Ihmisen ”dubbaamien” kavion äänien pitäisi naurattaa.

Ainoa ilo ovat hyvät näyttelijät, vaikka Arvo Lehesmaan valinta nuoren poikamiehen rooliin muistuttaakin jälleen koko jutun teatterimaisesta taustasta. Ohjauksesta vastannut Hugo Hytönen oli näyttelijä ja tuskin kovin perillä elokuvan tekniikasta. Tuottaja-kuvaaja Blomberg sen sijaan tiesi jälkimmäisestä puolesta kaiken, ja lopputuloksen perusteella Ketunhäntä kainalossa onkin hänen ohjaamansa. Hytönen lienee ollut paikalla vain näyttelijäohjaajana, mutta joka tapauksessa ei ole ihme, ettei Blomberg ole halunnut ottaa kunniaa tästä työstä.

1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:
Levittäjä: VLMedia, 2019
Kuvasuhde: 1,33:1
Ääni: Dolby Digital Mono
Tekstitys: ei
Ikäraja: S

Lisämateriaali: ei lisämateriaalia.

Lähdemateriaalina käytetty vanhaa videonauhasiirtoa, jonka laatu on niin ja näin.


dvd