Äiti (2019)

aitibd

ÄITI
Suomi 2019

Ohjaus:
Samppa Batal
Käsikirjoitus: Samppa Batal, Krista Hannula
Tuotanto: Krista Hannula, Miikka Pakarinen, Maarit Laaksoharju
Pääosissa: Jaana Saarinen, Matti Pajulahti

1 tunti 31 minuuttia

Samppa Batalin ohjaama ja yhdessä Krista Hannulan kanssa käsikirjoittama Äiti on tekniseltä toteutukseltaan parasta, mitä kotimaisilla ”indie-elokuvilla” on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut tarjota. Erityisesti elokuvan visuaalinen ilme ja Miikka Pakarisen kuvaus ansaitsevat kehunsa, vaikka huteraa käsivaraa onkin suosittu liian paljon ja liian usein.

Batalin esikoiselokuvan Äpärän (2016) tapaan ongelmat ovat elokuvan sisällössä, sävyssä ja rytmissä. Äiti kertoo Jaana Saarisen näyttelemästä naisesta, joka on istunut viimeiset vuodet vankilassa miehensä taposta. Ehdonalaiseen päästyään hän alkaa etsiä nyt jo aikuista tytärtään entiseltä kotipaikkakunnaltaan.

Vaikka sitä ei elokuvassa kerrotakaan, tapahtumat on ilmeisesti sijoitettu joidenkin vuosien taakse menneisyyteen – aikaan, jolloin jokaisen ihmisen tietoja ei löytynyt internetistä. Epookkia tämä ei kuitenkaan ole: menneestä ajasta kertoo vain älypuhelimien poissaolo ja työnvälitystoimiston vanha tietokone, kaikki muu on erehtymättömästi nykypäivää.

Välillä on vaikea sanoa, onko Äiti runsaalla mustalla huumorilla kuorrutettu tragikomedia vai ainoastaan tahattoman koominen synkistely. Saarisen näyttelemä erittäin vähäpuheinen nainen on jotenkin päätynyt Suomen oudoimpaan pikkukaupunkiin, jossa kaikki hänen tapaamansa ihmiset ovat joko hulluja tai hyväksikäyttäjiä. Elokuva ei siis ole millään tavalla uskottava tai realistinen vaikka kuvaustyyli sellaiseen pyrkiikin. Sitä mukaa, mitä pidemmälle elokuva etenee ja nämä ongelmat alkavat kasaantua, alkaa koko pakka hajota. Sama vika oli myös Äpärässä, ja molemmat olisivat varmasti toimineet paremmin lyhytelokuvina.

Äiti on ansainnut kehunsa jo yksistään siksi, että siinä on yritystä ja tekijöissä selvää potentiaalia. Elokuvan ilmeisistä puutteista huolimatta Batal ja kumppanit ovat pyrkineet tekemään ihan oikean elokuvan ja oman juttunsa, eikä vain jäljittelemään amerikkalaiselokuvia. Roolisuoritukset ovat amatöörejä myöten riittävän hyviä, ja kaikesta näkyy se vastuuntunto ja vakava suhtautuminen työhönsä, mitä elokuvanteossakin tarvitaan. Äiti ei ole hutaisten tehty elokuva.

Mielenkiinnolla odotan näiden tekijöiden tulevia elokuvia.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Yli tunnin mittainen dokumenttielokuva, poistettuja kohtauksia, Batalin ja Saarisen kommenttiraita sekä teaseri ja traileri.

 

BLU-RAY-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia / Black Lion Pictures
Tekstitys: suomi, ruotsi, englanti, suomi heikkokuuloisille
Ääni: Dolby Digital 5.1 (suomi/ruotsi)
Kuva: 2,39:1
Levyjä: 1

12u

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla   

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).