Vuoroin vieraissa (1997, tv-sarja)

vuoroinvieraissa1dvd

VUOROIN VIERAISSA
Suomi 1997

Ohjaus: Pekka Milonoff
Käsikirjoitus: Pekka Milonoff, Anna-Leena Härkönen
Tuotanto: Kari Kyrönseppä, Marjatta Lohikoski / Yleisradio Oy
Pääosissa: Tiina Lymi, Eero Aho, Marja Packalén, Risto Tuorila

4 tuntia 12 minuuttia + 4 tuntia 33 minuuttia

Anna-Leena Härkösen ja Pekka Milonoffin kirjoittama 12-osainen Vuoroin vieraissa kertoo kahden sukupolven omista rakkauskoukeroista. 29-vuotias Elina (Tiina Lymi) on tylsässä ja onnettomassa avioliitossa työlleen omistautuneen Tonin (Eero Aho) kanssa. Hän hakee vaihtelua ja päätyy suhteeseen vastuuntunnottoman, teinin tasolle jääneen Harrin (Jani Volanen) kanssa. Harrilla ei ole edes omaa asuntoa, vaan hän asustelee serkkunsa Irjan (Pirkko Hämäläinen) luona. Puhelintyttönä itsensä elättävästä Irjasta tulee onnekkaan tai onnettoman sattuman kautta Elinan isän, 50-vuotispäiviään pian viettävän Antin (Risto Tuorila) rakastajatar. Kuolemaa ja vanhenemista pelkävään Anttiin iskee keski-iän kriisi, joka ei tietysti voi olla vaikuttamatta vaimonkaan (Marja Packalén) elämään. Lopulta tämän perheen, joka eli tylsien varakkaiden ihmisten tylsää varakasta elämää, elämä onkin pelkkää sotkua.

Turhan pitkäksi venytetty Vuoroin vieraissa käy lopulta pintaa syvemmälläkin ja kuvaa muutakin kuin hyväosaisten ihmisten "onnettomuutta", joka nyt ei kai kiinnosta ketään muuta kuin heitä itseään. Onneksi koko sarja on täynnä huumoria, sillä draamana tällaista ei kukaan olisi jaksanut. Toisekseen näyttelijät ovat kaikki mainioita, vaikka yhdessäkään roolihahmossa ei ole mitään yllättävää ja kehitystäkään ei juuri tapahdu. Yllätyksettömyys juonessa näkyy myös näyttelijävalinnoissa; kaikki nähdään rooleissa, jonka kaltaisista heidät jo ennen tunnettiin. Lymi on kaiken koossa pitävänä voimana, ja käytännössä Lymi on ainoa syy jaksaa katsoa kaikki kaksitoista jaksoa. Lisäksi erästä pikkuosan näyttelijää on käytetty eri rooleissa useissa eri jaksoissa, ja vaikka hän onkin hyvä, niin kyllä se silmään pistää.

Milonoff on suunnitellut kuvansa ja näyttelijöiden asemat siten, että koko touhu näyttää enemmän tv-teatterilta kuin tv-sarjalta. Kuitenkin siinä on runsaasti ulkokuvia ja vaihtelua tapahtumapaikkojen välillä, sillä vaikka sisätiloissa (lavasteissa) paljon viihdytäänkin, niin sentään siltä osin tämä ei ole mitään tv-teatteria.

Vanhat kotimaiset elokuvat ovat tässä pienessä osassa, kun kukin vuorollaan tuijottaa niitä televisiosta. Välillä ne toimivat erinomaisina ylimenoina ja kohtauksen jännitteiden kuvaajina, kun aiheet tässä "näytelmässä" ja siinä katsottavassa elokuvassa ovat samat.

1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia / Yle
Tekstitys: suomi
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuva: 4:3 (1,33:1)
Levyjä: 1 (osat 1–6), 1 (osat 7–12)

7u

 

5. ja 6. jakson alun kuvanlaatu on erittäin huono, mutta muuten koko sarja on säilynyt hyvin aikansa videolle kuvatuksi teokseksi.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla kuvio kylla