Murtomaa (2019, tv-dokumentti)

murtomaadvd

MURTOMAA
Suomi 2019

Ohjaus: Einari Paakkanen
Käsikirjoitus: Hanna Kuirinlahti
Tuotanto: Elina Pohjola / Citizen Jane Productions Oy

55 minuuttia

Edellisen, esikoisdokumenttinsa Isäni tähtien takaa (2016) tavoin Einari Paakkasen uusi Murtomaa on lämminhenkinen ja lähimmäisenrakkaudella tehty elokuva, jossa päähenkilöihin suhtaudutaan alusta loppuun saakka kiintymyksellä.

Vajaan tunnin mittainen Murtomaa kertoo kymmenvuotiaasta Farahista, joka on äitinsä ja kahden melko samanikäisen sisaruksensa kanssa tullut Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Perheen isä jäi Palestiinaan, ja perhe pitää päivittäin tiivistä yhteyttä toisiinsa. Se on tarpeen, kun Farah ja pikkuveli käyvät koulua ja siirtyvät syksyllä tavalliselle ala-asteelle, josta ei sieltäkään puutu eri kansallisuuksia, Helsingissä kun ollaan.

Koulunkäynnin ohella Farahin ajan täyttää hiihtäminen, jonka itsenäisyyden ja vapauden symboliikka sopii hyvin tähän tarinaan, joka käsittelee ruohonjuuritasolla juuri näitä kahta asiaa. Meille suomalaisille itsenäisyys ja vapaus on edeltävien sukupolvien työllä hankittua, mutta toisella puolen maailmaa täysin erilaisessa kulttuurissa vapauden saa vain rahalla, eikä kaikessa silläkään.

Farah ja hänen sisaruksensa ovat lapsina nopeasti omaksuneet uuden kotimaansa vapauden, mitä lasten äiti pelkääkin: sitä, että he tottuvat Suomen vapauteen, kun mitään takeita Suomeen jäämisestä ei ole. Jossakin kolmissakymmenissä olevalla äidillä ei moista vapautta lapsena ollut, mutta ankarassa ja epätasa-arvoisessa kulttuurissa on varmasti helpompi elää, jos ei ole koskaan vapautta maistanutkaan.

Mutta ei Murtomaa ole elokuva maahanmuutosta tai pakolaiskriisistä, sittenkään. Se on tarina vieraaseen kulttuuriin sopeutumisesta, uudelle kotimaalle ominaisten tapojen omaksumisesta, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa ennen kaikkea hiihtämistä. Murtomaa kuvaa koulutien (myöhäistä) aloittamista myös vanhempien vinkkelistä: lasten lähtiessä kouluun äiti joutuu kohtaamaan sen vääjäämättömän kuvan tulevaisuudesta, jossa lapsi ei enää olekaan kaikessa vanhempiaan tarvitseva lapsi.

Paakkasen ohjaama ja Hanna Kuirinlahden kirjoittama ja leikkaama Murtomaa on viimeiseen kuvaan (sic) saakka positiivinen pieni dokumentti yksinkertaisista asioista, tutusta ja vieraasta näkökulmasta katsottuna.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Elokuvapalvelu J. Suomalainen / PEK
Tekstitys: suomi, englanti
Ääni: Dolby Digital 5.1
Kuva: 1,78:1
Levyjä: 1

su

DVD-R.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla    

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).