Päin perhettä (1992, TV-sarja)

painperhettadvd

PÄIN PERHETTÄ
Suomi 1992

Ohjaus: Jukka Mäkinen, Pekka Lepikkö
Käsikirjoitus: Pentti Järvinen
Tuotanto: Olli Tola / Yleisradio Oy
Pääosissa: Antti Litja, Vieno Saaristo, Outi Mäenpää, Jari Salmi

4 tuntia 17 minuuttia + 3 tuntia 59 minuuttia

Pekka Lepikön erinomaisen, mainiosti aikaa kestäneen Kyllä isä osaa -tilannekomediasarjan (1994) selkeä esiaste oli Lepikön oma Mummo-sarja (1987), jossa nähtiin samoja päänäyttelijöitä erittäin samanlaisissa rooleissa. Mutta nyt Päin perhettä -sarjan (1992) nähtyäni voin todeta senkin olleen ilmeinen edeltäjä pari vuotta myöhemmin ensiesityksensä saaneelle klassikkosarjalle. Lepikkö oli Päin perhettä -sarjassa toisena ohjaajana Jukka Mäkisen kanssa. Mäkinen puolestaan laati käsikirjoitukset yhdessä Pentti Järvisen kanssa. Lepikön luomus tämä sarja ei siis ole.

painperhetta1still
Antti Litja, Outi Mäenpää, Jari Salmi ja Vieno Saaristo. Kuva: Antero Tenhunen

Tampereella omassa rivitalo-osakkeessaan asuvassa Syrjäntaan perheessä on hieman normaalista poikkeava meininki. Ammattipoliitikkoisä Pekka (Antti Litja) elää yhdessä anoppinsa (Vieno Saaristo) ja kahden täysi-ikäisen lapsensa, Ullan (Outi Mäenpää) ja Mikan (Jari Salmi), kanssa. Lapset eivät ole ainoastaan täysi-ikäisiä, vaan jo kolmikymppisiä. Ullaa on kohdannut avioero, ja kun opiskelutkin ovat vielä kesken, niin mikäs on kotona asuessa. Mika puolestaan käy elämän kovaa koulua, josta ei koskaan valmistutakaan. Anoppi, joka omistaa osan asunnosta, jäi taloon sen jälkeen, kun hänen tyttärensä eli Pekan vaimo lähti ulkomaille uuden perheensä kanssa.

Tyypillisen tilannekomediasarjan tapaan Päin perhettä -sarjassa jokaisessa jaksossa on oma tarinansa, vaikka tietyt muutokset jäävätkin ”voimaan” ja pysyvät mukana myöhemmissä jaksoissa. Kyllä isä osaa -sarjan tavoin tässäkin käsitellään perhedynamiikkaa ja puhutaan kaikenlaisista ajankohtaisista aiheista, jotka 1990-luvulla saattoivat puhuttaa myös oikeiden kotien kahvipöydissä. Mutta nyt paljon jää nimenomaan puheen tasolle, fyysistä toimintaa ja komiikkaa on melko vähän. Lisäkis sarjan tapahtumat ovat vahvasti tähän yhteen asuntoon sidottuja, ja kotipihaa kauempana käydään hyvin harvoin. Teatterimainen lavastus ja visuaalisen toteutuksen yksitoikkoisuus tekevät lopputuloksesta filmatun teatterin tuntuista, vaikka näyttelijäsuoritukset pysyvätkin hyvin tällaisen tv-sarjan raameissa.

painperhetta2still
Outi Mäenpää on perheen Ulla-tytär. Kuva: Antero Tenhunen

Tietynlaisesta tyhjänpäiväisyydestään huolimatta Päin perhettä on hyvinkin katselukelpoinen sarja – ainakin, jos on elänyt samaa aikaa ja on taipuvainen nostalgisointiin. Näyttelijöissäkään ei ole valittamista: Litja on rento roolissaan, Saaristo tekee mainiota työtä ja Mäenpää eläytyy rooliinsa erittäin vahvasti.

Sarja julkaistaan DVD:llä kahdessa osassa, joista ensimmäinen sisältää jaksot 1–10 ja toinen osat 11–20.

1tahtea1tahtea1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia / Yle
Tekstitys: ei tekstitystä
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,33:1
Levyjä: 1 (jaksot 1–10), 1 (jaksot 11–20)

7u

Aikanaan suoraan videolle kuvattu masteri on säilynyt hyvin.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla