Lumilinna (1985, TV-elokuva)

lumilinnadvd

LUMILINNA
Suomi 1985

Ohjaus: Lauri Törhönen
Käsikirjoitus: Juha Siltanen
Tuotanto: Reima Kekäläinen / Yleisradio Oy
Pääosissa: Anna-Maija Ollikainen, Ilkka Kylävaara, Ville Pitkänen

1 tunti 20 minuuttia

Ennen pitkiä elokuviaan Lauri Törhönen ohjasi televisioon muutamia erilaisia töitä, joista Yle Areenasta löytyvä Päivää ennen (1978) on ohjaajansa koko tuotannon parhaimpia teoksia. Noin 40-minuuttinen komediapätkä kuvaa kahta Amerikan raudalla ajavaa kaupunkilaisnuorta matkalla läpi maaseudun kohti armeijaa. Siinä samalla nuorten miesten toilailut ja kiusanteko aiheuttavat pienen kaaoksen omaa hiljaista eloaan viettävässä tienvarsikylässä.

Päivää ennen on kuitenkin aivan toinen juttu kuin Törhösen täyspitkä Lumilinna-televisioelokuva (1985), joka nyt on julkaistu DVD:llä. Hyvä, että on, mutta ei tätä suoraan Yleisradion arkiston parhaimpien teosten pakasta ole vedetty. Lumilinnassa on läsnä kaikki ne asiat, mitkä tekevät Törhösen huonoimmista töistä huonoja: innoton kuvakerronta, laahava tarinankerronta, sikailu, turha ”erotiikka” ja erittäin keskeneräinen käsikirjoitus. Monilta osin siis tyypillistä suomalaista tv-draamaa 1980-luvulta. Kaiken lisäksi videolle kuvatun Lumilinnan DVD-tallenteen kuvanlaatu on niin kehno, että se entisestään saa ihmettelemään DVD-julkaisun mielekkyyttä.

Juha Siltasen kynäilemä Lumilinna kertoo samassa rivitalonpätkässä asuvista kahdesta pariskunnasta sekä muukalaisesta (Taneli Mäkelä), joka on ehkä tappanut isänsä tai sitten ei, mutta kaunokielisen kirjan hän on aiheesta kirjoittanut. Toimittaja AP (Ilkka Kylävaara) ja hänen kollegansa Marja (Liisa Halonen) aikovat tehdä murhamiehestä artikkelin, mistä syystä vieras majoitetaan Marjan ja hänen taksikuskimiehensä (Jari Järvimaa) luokse – kukapa ei ottaisi mahdollista tappajaa yökylään? No, AP ja hänen vaimonsa (Anna-Maija Ollikainen) eivät sillä, heillä on kouluikäinen lapsi.

Murhamies eikä edes naapurin mies tiedä sitä, että Marjan miehellä ja AP:n vaimolla on pitkäkestoinen salasuhde. Kun tähän soppaan heitetään yksi äkkipikainen isäntappaja, runsaasti viinaa, seksiä, pettämistä ja onnettomuutta sen eri muodoissa, on varmasti valmiina sellainen soppa, joka herättää monissa katsojissa vastareaktioita. Ilolla, surulla tai muillakaan aidoilla tunteilla hetkittäisiä vihanpurkauksia lukuun ottamatta ei ole tässä sijaa. Sen sijaan sikailua riittää yllin kyllin puuduttavan pitkältä tuntuvassa elokuvassa. Jonkinlaista mystiikkaa ja lapsen sielunelämää yritetään tuoda tarinaan naapurin pikkupojalla, joka on rakentanut pihalle kaksikerroksisen lumilinnan, jonka yläkerta kestää aikuisen Taneli Mäkelän painon.

1tahtea

 

LISÄMATERIAALI:

Ei lisämateriaalia.

 

DVD-JULKAISU:

Julkaisija: VLMedia / Yle
Tekstitys: Suomi
Ääni: Dolby Digital 1.0
Kuva: 1,33:1
Levyjä: 1

7u

Tekniseltä laadultaan kehno julkaisu.

TALLENNEFORMAATIT:

dvd blu ray ultrahdlogo
kuvio kylla