tottisalmenperillinendvd

TOTTISALMEN PERILLINEN
Suomi 1940

Ohjaus: Orvo Saarikivi
Käsikirjoitus: Imari Unho
Tuotanto: Matti Schreck, Risto Orko / Suomi-Filmi Oy
Pääosissa: Raino Hämäläinen, Tuulikki Schreck, Kalevi Koski

1 tunti 3 minuuttia

Suomalaisen elokuvan alkutaipaleella lapsikatsojia ei sen erityisemmin ajateltu, olihan elokuva uusi keksintö ja Suomen kaltaisessa kehittymättömässä yhteiskunnassa varsinainen ihme vielä 1930-luvullakin. Tästä syystä ei liene ollut tarpeen tehdä erikseen elokuvia lapsille, sillä nämä saattoivat katsoa myös aikuisten elokuvia. Toisaalta, jos elokuva oli aivan uusi tuttavuus, olisivat lastenelokuvat kelvanneet myös aikuisille.

Kaksi ensimmäistä pitkää kotimaista lastenelokuvaa olivat molemmat Suomi-Filmi Oy:n tuottamia ja kummatkin pohjautuivat Anni Swanin romaaneihin. Teuvo Puron ohjaama Ollin oppivuodet (1920) valmistui jo hyvissä ajoin mykkäelokuvan aikakaudella, kun taas Orvo Saarikiven ohjaaman Tottisalmen perillisen (1940) vuoro tuli äänielokuvan ja toisen maailmansodan aikaan. Tottisalmen perillisen elokuvakäsikirjoituksen laatinut Ilmari Unho siirsi tapahtumat 1800-luvulta nykypäivään.

tottisalmenperillinen1 tottisalmenperillinen2

Tottisalmen perillisessä äveriään Tottisalmen kartanon isännän (Paavo Jännes) tyttärenpoika Klaus (Kalevi Koski) lähetetään huonon käytöksensä takia pappilaan asumaan. Tottisalmen isännän välit omaan poikaansa katkesivat vuosia sitten pojan jäätyä kiinni isänsä varojen kavaltamisesta. Sen jälkeen Tottisalmella ovat asuneet isännän edesmenneen tyttären leskimies Fredrik (Sasu Haapanen) poikansa Klausin ja tyttärensä Beatan (Tuulikki Schreck) kanssa.

Periaatteistaan kiinni pitävä isäntä ei ole tietoinen, ettei hänen poikansa mitään rahoja kavaltanut, vaan Fredrik ja tämän rikoskumppani Jonas (Hugo Hytönen) lavastivat pojan syylliseksi päästäkseen käsiksi Tottisalmen perintöön. Totuus alkaa pikkuhiljaa paljastua, kun isäntä löytää pappilasta poikaansa muistuttavan nuorukaisen (Raino Hämäläinen), jonka hän ottaa Tottisalmeen rengiksi.

 tottisalmenperillinen3 tottisalmenperillinen4

Elokuvan juoni on hyvin yksinkertainen, mutta tarinaa yritetään monimutkaistaa tuomalla loppua kohden kuvioihin jopa kreikkalaisia hämärämiehiä. Kliseinen tarina on kerrottu lähes tyystin vailla huumoria ja niin hitaasti, että elokuvaa on vaikea uskoa komedioistaan tunnetun Orvo Saarikiven ohjaamaksi. Tälläkin kertaa Saarikivi on itse leikannut elokuvansa, mutta ei ole kuvausvaiheessa saanut näyttelijöitä luopumaan teatterimaneereistaan. Eritoten Hugo Hytönen harhailee tässäkin filmissään kuin mykkäelokuvan ja teatterilavan välimaastossa ymmärtämättä, mitä lähikuvat ilmaisevat. Näin siitäkin huolimatta, että Hytönen ohjasi itse parikin elokuvaa, tosin kaiken perusteella hän vastasi vain näyttelijäohjauksesta.

Tottisalmen perillisestä puuttuvat liike, toiminta ja vauhti, jonka päälle Saarikivi hyvin ymmärsi, mutta näyttää unohtaneen kaiken tätä elokuvaa tehdessään. Kuvaaja Uno Pihlströmin kädenjälki on ammattitaitoista ja Hannu Lemisen lavasteet täyteen ympättyjä, hengettömiä ympäristöjä, joissa lähes koko elokuva tapahtuukin.

tahtitahtitahti2tahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Lyhytelokuva Naurava kevät – lasten lumiparaati (1941), kirjailija-aviopari Otto Mannisen ja Anni Swanin mykkä henkilökuva vuodelta 1933 sekä uutisfilmin katkelma Anni Swanin muistomitalin julkistamistilaisuudesta (1961).


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / KAVI, 2017
  Tekstitys: Ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

7

Moitteeton kuvanlaatu ja puhdas ääniraita, joskin jälkimmäinen on paikoitellen auttamattoman hiljainen.