DVD-arvostelu: Jope ite (2022) keskittyy ihmiseen, ei sketsisikermään

a

JOPE ITE
Suomi 2022

Ohjaus: Marko Talli
Käsikirjoitus: Marko Talli, Mika Räinä, Nikke Bagge
Tuotanto: Marko Talli / Yellow Film & TV Oy

1 tunti 28 minuuttia

Jope Ruonansuun (1964–2020) kanssa Jopet Show -sketsiohjelmaa tehneen Marko Tallin ohjaama dokumentti Ruonansuusta on paljon enemmän kuin siltä uskalsi odottaa. Kotimaiset koomikoista ja muista viihteentekijöistä kertovat dokumenttielokuvat on yleensä tehty suoraan televisiolevitykseen leikkaamalla peräkkäin sketsejä ja muita esiintymisiä pyrkimättäkään sen syvällisempään kuvaan kohdehenkilöstään.

Jope ite on toisenlainen. Mainiosti rytmitetty elokuva etenee Ruonansuun elämäntarina ja persoona edellä. Haastateltujen joukossa on monia kollegoita, mutta tärkeämmässä roolissa ovat läheiset ja ystävät, joiden kautta päähenkilöön syvennytään. Keskeisenä teemana läpi koko elokuvan on Ruonansuun kokema koulukiusaaminen ja sen jättämät jäljet, näyttämisen ja menestymisen halu ja pakko. Kukkoilun sijasta välittyy tunne koko elämän mittaisesta katkeruudesta, mikä sekin on vain inhimillistä.

Sketsejä ja muita hauskoja hetkiä on hyödynnetty, mutta ensisijaisesti vain tehostamaan haastateltujen ja Jopen itsensä arkistohaastatteluissa kertomaa. Arkistomateriaalin lisäksi dokumentissa on käytetty uutta kuvituskuvaa ja animaatioita.


1tahtea1tahtea
1tahtea1tahtea

Tallennejulkaisu:

Levittäjä: SF Studios
Kuvasuhde: 1,78:1, PAL 25 fps
Ääni: Dolby Digital 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, tanska, norja
Ikäraja: S
Levyjä: 1


Lisämateriaali: ei lisämateriaalia


  dvd

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).