Django – kostajan uusi Blu-ray-tallenne on juuri sitä, mitä etsit – melkein

django66bdkansi
Django – kostaja

Sergio Corbuccin italowesterniklassikko Django – kostaja (1966) ratsastaa helmikuussa kauppojen hyllyille uusina DVD-, Blu-ray- ja 4K Ultra-HD -tallenteina. Franco Neron tähdittämä tehokas länkkäri julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran DVD-tallenteena vuonna 2013, tuolloin Future Filmin levittämänä. Nyt vuorossa on tanskalaisen Soul Median julkaisu suomenkielisine tekstityksineen.

Italiankielisen alkutekstiplanssin mukaan Soul Median levyltä löytyy L’Immagine Ritrovatan vuonna 2018 tekemä uusi 4K-digitoitu versio alkuperäisellä italiankielisellä ääniraidalla. Filmi on digitoitu suoraan negatiivista, värimääritelty vastaamaan alkuperäistä ja kuvasuhde pidetty alkuperäisenä, eli vanhana eurooppalaisena laajakuvana 1,66:1-kuvasuhteessa.

Suurin ongelma on se, ettei levyltä löydykään kuin englanninkielinen ääniraita. Itse elokuvallahan sinällään ei ole ”alkuperäistä” ääniraitaa, sillä se muiden aikansa italialaisten ja ranskalaisten elokuvien tapaan kuvattiin mykkänä ja jälkiäänitettiin kokonaisuudessaan. Kuvauksissa italialaiset näyttelijät puhuivat italiaa, joten italiankieliset repliikit sopivat paremmin suun liikkeisiin, vaikka dubbaaja ei olisikaan sama näyttelijä.

Future Filmin loppuunmyydyltä ja viisi vuotta vanhalta DVD:ltä löytyy myös se italiankielinen ääniraita, joka on kaikin puolin parempi kuin englanninkielinen. Ei sitä silti kai kukaan erehdy luulemaan miksikään muuksi kuin jälkiäänitetyksi.

Soul Median julkaisema uusi tallenne on kuitenkin kuvanlaadultaan ylivoimainen verrattuna Future Filmin julkaisuun, jonka kuva oli erittäin rakeinen. Kohinaa ja epätasalaatuisuutta on myös uudessa digitoidussa versiossa, mutta monet kuvista ovat häikäisevän tarkkoja ja korkealaatuisia.

Mainittakoon, että L’Immagine Ritrovata vastasi aiemmin Django – kostajan jatko-osan, Teloittajan (1968), digitoinnista. Tästä brittiläinen Arrow Video julkaisi omat Blu-ray- ja DVD-tallenteensa, vaikka sen elokuvan negatiivien kunto oli vielä paljon, paljon kehnompi kuin Django – kostajan. Soul Median nyt julkaisema versio on siis ilmeisesti se sama, minkä Arrow Videon oli tarkoitus julkaista loppuvuodesta 2018 DVD- ja BD-tallenteina. Julkaisulle tuli stoppi, kun elokuvan entinen DVD-levittäjä väitti yhä omistavansa elokuvan oikeudet.

 

Uusi Blu-ray-tallenne (2019):

 + huomattavasti parempi kuvanlaatu ja lähtömateriaali

- vain englanninkielinen ääniraita

- ei mitään lisämateriaalia

myynnissä 8.2. alkaen

Vanha DVD-tallenne (2013):

+ italian- ja englanninkieliset ääniraidat

+ lähinnä mainosmaista lisämateriaalia

- kehnompi, erittäin rakeinen kuva

loppuunmyyty

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).