Vuoden 2011 aikana teattereihin tulee peräti viisi pitkää näytelmäelokuvaa, joiden tuottajana tai vastaavana tuottajana Markus Selin ja Jukka Helle toimivat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Solar Films -yhtiön keulakuva Selin ja suurelle yleisölle tuntematon Helle ovat tuotteliaimmat suomalaiset elokuvatuottajat sitten Toivo ”T. J.” Särkän, joka 1930-luvulta 1960-luvun alkuun yltäneellä valtakaudellaan toi parhaillaan yli kymmenen filmiä teattereihin.

Suomen Filmiteollisuus- eli SF-yhtiötä johtaneen Särkän toiseksi viimeinen työvuosi, 1962, käsitti kymmenen tuotantoa: Mikko Niskasen Pojat, Edvin Laineen Pinsiön parooni ja Pikku Suorasuu, Aarne Tarkaksen Naiset jotka minulle annoit ja Hän varasti elämän, Åke Lindmanin Kun tuomi kukkii ja ”Ei se mitään!” sanoi Eemeli sekä Särkän itsensä ohjaamat Kuu on vaarallinen ja Ihana seikkailu. Vuoden 1962 jälkeen kukaan ei ole pystynyt läheskään samaan, vaikkakin mm. Arno Carlstedt oli vuonna 1968 tuottajan neljässä filmissä ja Pertti "Spede" Pasanen sai vuosina 1969 ja 1971 teattereihin peräti kolme elokuvaa.

T. J. Särkkä

Selinin ja nyt myös Helteen "SF-yhtiö" eli on tuottanut useita menestyselokuvia, joiden ohjauksesta ovat vastanneet vierailevat kyvyt kuten Lenka Hellstedt (Minä ja Morrison), Minna Virtanen (Levottomat 3), Aku Louhimies (Paha maa, Valkoinen kaupunki), Marja Pyykkö (Sisko tahtoisin jäädä) ja Dome Karukoski (Tummien perhosten koti), mutta yhtä paljon kuin SF oli 1950-luvulla Edvin Laineen talo, on Solar Films ollut yhtä kuin Aleksi Mäkelän elokuvien tuottamo. Yhteistyö on tuottanut tulosta: kriitikot ja palkintoraadit eivät ole aina lämmenneet, mutta yleisö on lähes poikkeuksetta. Mäkelän ohjaamat filmit Solarille ovat saaneet yli kaksi miljoonaa katsojaa, ja seuraava yhteistyö tuleekin teattereihin jo lokakuussa. Tällä hetkellä Solar Filmsillä on Mäkelän Kotirauhan lisäksi jälkituotantovaiheessa vielä kolme Vares-filmiä, jotka tulevat teattereihin vasta 2012.

Selin ja Helle ovat tänä vuonna Solar Filmsin tuotantojen Vares – Pahan suudelma, Vares – Huhtikuun tytöt, Varas – Sukkanauhakäärme ja Kotirauha lisäksi mukana vastaavina tuottajina Solarin omistaman Bronson Clubin Elokuussa, jonka Oskari Sipola on ohjannut ja Jesse Bryckman tuottanut. Viime vuonna Selin ja Helle vastasivat tuottajina elokuvasta Sisko tahtoisin jäädä sekä vastaavina tuottajina Bronson Clubin menestysdokumentista Reindeerspotting ja Lauri Nurksen Veijareista.

Solar Filmsin elokuvat ovat saaneet yhteensä noin 3,4 miljoonaa katsojaa. Selinin ensimmäinen tuotanto oli Renny Harlinin ohjaama Jäätävä polte (1986).

Lähde: Solar Films, SES:n tilastot | Kuva: Solar Films

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat