SEOL: Apulanta-elokuvaa koskevaa boikottia ei ole olemassa

teitmeistakauniinlogo1
Teit meistä kauniin -elokuvan logo. Optipari Oy

Tuukka Temosen ohjaaman Teit meistä kauniin -elokuvan tuottanut Optipari Oy julkaisi lauantaina tiedotteen, jonka mukaan Suomen elokuvateatteriliiton (SEOL) hallitus olisi tehnyt päätöksen kyseisen elokuvan poistamisesta elokuvateattereiden ohjelmistosta. Syyksi Optipari Oy ilmoitti elokuvan löytymisen Elisa Viihde -verkkopalvelusta, jossa se on lauantaista lähtien ollut saatavilla 19,90 euron hintaan.

SEOL:n toiminnanjohtaja Tero Koistinen tyrmää Optiparin tiedotteen väitteet. – Koko väite on valhe. Mitään boikottia ei ole olemassa. Teatterit eivät sovi keskenään ohjelmistoistaan, jokainen teatteri päättää täysimääräisesti itse, mitä sen saleissa näytetään ja mitä ei. Joka maanantai tehdään seuraavan elokuvaviikon ohjelmisto markkinatilanteen mukaan. Varmasti ensi maanantaina yksi olennainen elementti markkinatilannearviossa on Teit meistä kauniin -elokuvan osalta se, että sitä myydään jo nyt verkkopalvelussa.

– On höpöpuhetta väittää, että kukaan muu päättäisi elokuvateattereiden ohjelmistosta kuin elokuvateatterit itse. Erityisen törkeää valehtelua on väittää, että SEOL:n hallitus, joka koostuu elokuvateatterilaisista, puuttuisi kollegoiden ohjelmistoon.  Mikään ei ole suomalaiselle elokuvateatteriyrittäjälle vastenmielisempää kuin ajatus siitä, että joku ulkopuolinen alkaisi määräillä ohjelmistoa, Koistinen sanoo.

Temonen ei ollut tämän uutisen julkaisemiseen mennessä vastannut kommenttipyyntöön.

Elokuvateatteriensi-illan ja VOD-julkaisun välillä vain 30 päivää

SEOL sai tietää Teit meistä kauniin -elokuvan löytymisestä Elisa Viihde -palvelusta viime perjantaina ja tiedotti asiasta SEOL:n hallituksen jäsenille. Yksi SEOL:n hallituksen jäsenistä työskentelee Kuusan Kino Ky:lle, joka on Teit meistä kauniin -elokuvan teatterilevittäjä. Kuusan Kino ei halua kommentoida elokuvan Elisa Viihde -jakeluun liittyviä seikkoja.

SEOL tiedotti lauantaina jäsenilleen Teit meistä kauniin -elokuvan Video on Demand -levityksen alkaneen 30 päivää ensi-illan jälkeen, eli lokakuun 7. päivänä. – SEOL:n hallitus päätti viitisen vuotta sitten, että muiden maiden liittojen tapaan elokuvateattereille kerrotaan, jos jonkun elokuvan yksinoikeudellinen esitysaika on poikkeuksellisen lyhyt. Näin tekee muun muassa Pohjois-Amerikan elokuvateatteriliitto. Jokainen teatteri päättää itse, vaikuttaako tämä tieto niiden toimintaan vai ei. Olennaista on, että teatterin tulee tietää kaikki elokuvaan liittyvä tieto, että se voi tehdä päätöksen elokuvan esittämisestä, Koistinen kertoo.

Koistisen mukaan Teit meistä kauniin -elokuvan tuotantoyhtiö ei ollut kertonut elokuvan ohjelmistoonsa ottaneille elokuvateattereille siitä, että se julkaistaan Elisa Viihde -palvelussa 30 päivää elokuvateatteriensi-illan jälkeen.

Elokuvalevittäjät ovat lähes poikkeuksetta pitäneet kunkin teoksen elokuvateatteriensi-illan ja muiden julkaisuajankohtien välillä useamman kuukauden. Elokuvateattereihin saapuva elokuva päätyy DVD- ja Blu-ray-levitykseen sekä internetin suoratoistopalveluihin yleensä reilun neljän kuukauden päästä teatteriensi-illasta, toisinaan huomattavasti myöhemminkin. – Kaikkialla, ei ainoastaan Suomessa, elokuvateatterit haluavat tarjota elokuvia riittävän pitkään yksinoikeudella. Normaali käytäntö ympäri maailmaa on, että elokuvateatterit esittävät pääsääntöisesti sellaisia uutuuselokuvia, jotka eivät ole jakelussa muissa kanavissa, Koistinen sanoo.

Teit meistä kauniin -elokuvan tapaus on ensimmäinen laatuaan kotimaisten elokuvien osalta, mutta ulkomaisten elokuvien liian aikainen VOD-jakelu on aiheuttanut eripuraa Suomessa jo aiemminkin. Future Film Distribution Oy:n levittämät Trust (2010, Suomeen 2011) ja Maggie (2015) julkaistiin VOD-palveluissa niin pian elokuvateatteriensi-illan jälkeen, ettei elokuvateatteriketju Finnkino Oy suostunut ottamaan elokuvia ohjelmistoonsa. Trust sai lopulta vain 632 katsojaa, Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä Maggie vain 336 katsojaa.

 

Elisa Viihde rahoitti elokuvan tuotantoa

Optipari Oy:n tiedotteen mukaan tuotantoyhtiö ja Elisa Viihde tekivät sopimuksen elokuvan VOD-jakelusta kesäkuussa 2015, jolloin elokuvan tuotannon alkaminen oli vielä vaakalaudalla puuttuvan rahoituksen vuoksi. Tuolloin Optipari Oy ja Elisa Viihde sopivat siitä, että elokuva tulee saataville jälkimmäisen osapuolen VOD-palveluun noin neljä viikkoa elokuvateatteriensi-illan jälkeen. "Sovimme Elisan kanssa, että julkistamme digijakelun aikataulun mahdollisimman myöhään, jotta suurin osa elokuvan innokkaimista katselijoista ehtii sen ensiksi elokuvateattereissa näkemään. Emme halunneet nakertaa elokuvateattereiden bisnestä", tiedotteessa kerrotaan.

Teit meistä kauniin on saanut neljän viikon aikana elokuvateattereista yhteensä yli 90 000 katsojaa ja se on vuoden kotimaisista ensi-illoista viidenneksi katsotuin. Viime viikonloppuna se oli maan neljänneksi katsotuin elokuva 6 257 katsojallaan. Elokuvan DVD- ja Blu-ray-tallennelevityksestä vastaa Elokuvapalvelu J. Suomalainen Oy, joka julkaisee elokuvan tallenteet 2. päivänä joulukuuta.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).