Cannesin kilpasarjassa Coppolan, Cronenbergin, Schraderin ja Lanthimoksen uutuudet

kindsofkindness1still
Kinds of Kindness. Kuva: 20th Century Studios

Toukokuussa 77. kerran järjestettävien Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa nähdään useiden veteraaniohjaajien tuoreimmat teokset. Kultaista palmua tavoittelee 19 elokuvaa, joiden joukossa ovat mm. Francis Ford Coppolan Megalopolis, David Cronenbergin The Shrouds, Paul Schraderin Oh Canada, Yorgos Lanthimoksen Kinds of Kindness, Paolo Sorrentinon Parthenope ja Sean Bakerin Anora.

Megalopolis on 85-vuotiaan Coppolan ensimmäinen elokuva yli kymmeneen vuoteen ja hänen 61 vuotta sitten alkaneen ohjaajauransa 24. pitkän elokuvan ohjaustyö. Coppola voitti Kultaisen palmun Keskustelusta (1974) ja Ilmestyskirja. Nytistä (1979), minkä lisäksi hän on ollut ehdolla elokuvasta Olet jo iso poika (1967). Kultainen palmu -ehdokkuus on siis Coppolan ensimmäinen 45 vuoteen.

The Shrouds on puolestaan 80-vuotiaan Cronenbergin yli 50-vuotisen uran 21. pitkä elokuva. Edellinen ohjaustyö Crimes of the Future (2022) sai sekin ensi-iltansa Cannesin kilpasarjassa. Cronenberg tavoittelee Kultaista palmua nyt seitsemännen kerran.

77-vuotias Schrader debytoi pitkän elokuvan ohjaajana vuonna 1978. Kahdesti hän on ollut Kultainen palmu -ehdokkaana, viimeksi vuonna 1988. Tuorein elokuva Oh Canada on hänen 23:s ohjaustyönsä. Yhtä pääosista näyttelee Richard Gere, jonka kanssa Schrader on tehnyt aiemmin yhden elokuvan, American Gigolon (1980).

Kultaisesta palmusta kilpailevista 19 elokuvasta vasta yhden Suomen-ensi-ilta on varmistunut: Lanthimoksen Kinds of Kindness tulee meikäläisilläkin valkokankaille tämän vuoden aikana. Elokuvan pääosissa nähdään samat näyttelijät kuin Lanthimoksen Poor Thingsissä (2023), eli Emma Stone, Willem Dafoe ja Margaret Qualley sekä Jesse Plemons.

Pääkilpasarja:

Francis Ford Coppola: Megalopolis
Ali Abbasi: The Apprentice
Karim Ainouz: Motel Destino
Andrea Arnold: Bird
Jacques Audiard: Emilia Perez
Sean Baker: Anora
David Cronenberg: The Shrouds
Coralie Fargeat: The Substance
Miguel Gomes: Grand Tour
Christophe Honore: Marcello Mio
Jia Zhang-Ke: Caught by the Tides (Feng Liu Yi Dai)
Payal Kapadia: All We Imagine as Light
Yorgos Lanthimos: Kinds of Kindness
Gilles Lellouche: L'Amour Ouf
Agatha Riedinger: Wild Diamond (Diamant Brut)
Paul Schrader: Oh Canada
Kirill Serebrennikov: Limonov: The Ballad
Paolo Sorrentino: Parthenope
Magnus von Horn: The Girl With the Needle

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).