Villin Pohjolan salattu laakso tulee televisiosta maaliskuussa

villinpohjolansalattulaakso1
Tapio Rautavaara heimopäällikkönä Villin Pohjolan salatussa laaksossa. Kuva: KAVI

Yle Teema esittää 27. maaliskuuta kaikki kolme Aarne Tarkaksen ohjaamaa Villi Pohjola -elokuvaa, myös erittäin harvinaisen Villin Pohjolan salatun laakson (1963), joka on esitetty televisiossa vain vuonna 1981. Villin Pohjolan salatun laakson, jonka KAVI on hiljattain digitoinut, lisäksi Yle Teema esittää Villin Pohjolan (1955) ja Villin Pohjolan kullan (1963).

Villin Pohjolan salattu laakso kuvattiin kesällä 1963, jolloin maan suurimmat tuotantoyhtiöt kävivät taistelua Suomen näyttelijäliiton kanssa liittyen näyttelijöille maksettaviin korvauksiin elokuvien TV-esityksistä. Näyttelijäliiton puheenjohtajana toimi Jalmari Rinne, jonka poika Tommi Rinne tuotti Villin Pohjolan salatun laakson rekisteröimättömän Keskus-Elokuva-toiminimen nimissä. Tommi Rinne oli ensimmäinen elokuvatuottaja, joka laati Näyttelijäliiton kanssa sopimuksen näyttelijöille maksettavista TV-esitykorvauksista.

Tarkaksen ohjaaman ja käsikirjoittama Villin Pohjolan salattu laakso sai ensi-iltansa marraskuussa 1963. Vasta helmikuussa teattereissa oli nähty Villin Pohjolan kulta, Tarkaksen ohjaama ja käsikirjoittama, monia samoja näyttelijöitä sisältänyt edeltäjä, jonka Suomen Filmiteollisuus tuotti. Suomalaiselle elokuvasarjalle epätyypillisesti kaikki Villi Pohjola -filmit ovat eri tuotantoyhtiöiden; ensimmäisen osan tuotannosta vastasi Fennada-Filmi.

Villin Pohjolan salattu laakso esitettiin televisiossa ensimmäisen kerran 11. helmikuuta 1981. Sittemmin elokuvaa ei ole nähty juuri missään; sitä ei ole julkaistu VHS- eikä DVD-tallenteena. Sen sijaan elokuvatrilogian kaksi ensimmäistä osaa on saatavilla DVD:llä.

Villin Pohjolan salatun laakson suurimmissa rooleissa nähdään Åke Lindman, Tommi Rinne, Taneli Rinne, Tapio Rautavaara, Elina Salo, Pirkko Mannola, Erkki Viljos ja Leevi Kuuranne.

Korjaus 22.2.2016: Uusi esityspäivä on 27.3.

villinpohjolansalattulaakso2
Heimopäällikkö (Rautavaara), hänen tyttärensä (Elina Salo) ja tämän ystävätär (Pirkko Mannola). Kuva: KAVI

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).