Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan (1955) ensi-illasta tulee joulukuussa kuluneeksi pyöreät 60 vuotta, ja pari kuukautta ennen merkkipäivää niin Laineen kuin Rauni Mollberginkin Tuntemattomat sekä Pekka Parikan Talvisota julkaistaan uudelleen DVD:llä keräilyversiona. Uusien kansikuvien taakse kätkeytyy tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin 32-sivuinen kirjanen, jossa on kunkin elokuvan taustatietoja ja erilaista kuvamateriaalia.

Lokakuun 23. päivänä kauppoihin saapuvien uusien DVD-versioiden levityksestä vastaa VLMedia. Itse elokuvat ovat identtiset Finnkinon aiempien julkaisujen kanssa. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on valmistanut Talvisodasta restauroidun ja kuvaaja Kari Sohlbergin valvonnassa värimääritellyn 4K-version.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Tuntemattomia tai Talvisotaa ei olla julkaisemassa Blu-ray-tallenteina eli teräväpiirtoformaatissa. Niin Laineen ja Mollbergin Tuntemattomat kuin Parikan Talvisotakin lukeutuvat ennen DVD-aikaa tehtyjen kotimaisten elokuvien myydyimpiin DVD-julkaisuihin. Vuoden 2010 loppuun mennessä Talvisodan DVD-julkaisua oli myyty yhteensä 59 393 kappaletta, Laineen Tuntematonta 54 481 kappaletta ja Mollbergin Tuntematonta 18 509 kappaletta. Ilta-Sanomien kanssa toteutetun kampanjan myötä Laineen Tuntematonta myytiin yli 32 000 kappaletta. Vuonna 2009, jolloin talvisodan syttymisestä tuli kuluneeksi 70 vuotta, Talvisodan DVD-julkaisua myytiin yli 33 000 kappaletta.

 

tuntematonsotilas

tuntematonsotilas85

talvisota

Ensi-illat

Perjantai 17.9.

A A

A A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A A A A

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat