Tuotantotuki viidelle näytelmäelokuvalle – Myrskyluodon Maija ja Honkasalon uutuus saivat suurimmat potit

anniblomqvist1984vkhietanenmv
Anni Blomqvist vuonna 1984. Kuva: V. K. Hietanen / Museovirasto

Suomen elokuvasäätiö myönsi lokakuun tukipäätöskokouksessaan tuotantotuen viidelle koko illan näytelmäelokuvalle. Suurimman tuen, 920 000 euroa, sai Anni Blomqvistin romaaneihin pohjautuva Myrskyluodon Maija, jonka Tiina Lymi ohjaa ja Solar Films Oy tuottaa. Elokuvaa kuvataan kolmena eri vuodenaikana Ahvenanmaalla, jossa sen kuvaukset alkoivat maanantaina.

Ruotsinkielisen Myrskyluodon Maijan pääosissa Maijana ja Jannena nähdään ruotsalaiset Amanda Jansson ja Linus Troedsson. Maijan vanhempia näyttelevät suomalaiset Jonna Järnefelt ja Tobias Zilliacus. Blomqvistin romaanit on filmattu kertaalleen aiemmin Åke Lindmanin ohjaamana ruotsinkielisenä televisiosarjana, joka valmistui vuonna 1976.

Lokakuun tukipäätöskokouksessa toiseksi suurimman tuotantotuen eli 850 000 euroa sai akateemikko Pirjo Honkasalon ohjaama ja Pirkko Saision käsikirjoittama Orenda, joka on "elokuva syyllisyydestä ja armosta". Elokuvan tuottaa Bufo Oy, joka tuotti myös Honkasalon edellisen näytelmäelokuvan, Saision romaaniin pohjautuvan Betoniyön (2013).

Helsinki-filmi Oy sai 775 000 euron tuotantotuen lastenelokuvalle Prinsessa Pikkuriikki – Aikuiset Himpskattiin! jonka pohjana ovat Hannele Lampelan kirjoittamat ja Ninka Reitun kuvittamat lastenkirjat. Elokuvan ohjaa teatterinjohtaja Lauri Maijala, jonka kymmenen vuoden takainen esikoiselokuva Juoppohullun päiväkirja (2012) keräsi yli 125 000 katsojaa.

Teemu Nikin seitsemäs pitkä elokuva Kuolema on elävien ongelma sai 175 000 euron tuotantotuen. Nikin itsensä kirjoittama ja It's Alive Films Oy:n tuottama musta komedia kertoo ruumisautoja ajavista kaveruksista, joista yksi on peliriippuvainen ja toinen 85-prosenttisesti aivoton mies. Nikillä on parhaillaan jälkituotannossa hänen ensimmäinen suuren budjetin elokuvansa, Juice Leskisen lastenkirjoihin pohjautuva Räkä ja Roiskis.

Taavi Vartian ohjaama ja hänen Taavi Vartia -tuotannot Oy:nsä tuottama Pertsa ja Kilu 2 sai 150 000 euron tuotantotuen. Jo viime kesänä kuvattu elokuva on ilmeisesti tulossa pian ensi-iltaan, sillä Elokuvasäätiö myönsi sille samana päivänä myös 90 000 euron markkinointi- ja levitystuen. Ensimmäinen Pertsa ja Kilu -elokuva jäi useista yrityksistä huolimatta ilman säätiön tuotantotukea. Heinäkuussa 2021, koronan yhä jyllätessä, teattereihin tullut elokuva keräsi 87 000 katsojaa.


Kehittämistukea muun muassa Enni Mustos -televisiosovitukselle

Yksi kehittämistukea saaneista hankkeista on Blue Baby, jossa sydänvikainen vauva on teho-osastolla samaan aikaan kuin tehohoitajat valmistautuvat joukkoirtisanoutumiseen. Klaus Härön on tarkoitus ohjata kyseinen elokuva. Mukana ovat hänen pitkäaikaiset työtoverinsa: Kirsi Vikman ja Jimmy Karlsson käsikirjoittavat ja Kaarle Aho ja Kai Nordberg tuottavat, tosin tällä kertaa Mamocita Oy:n nimissä.

Mika Kaurismäki valmistelee dokumenttia Hassisen kone -yhtyeen nelikymmenvuotisesta taipaleesta ja merkkipäivien vietosta. Hassisen kone nähtiin myös Kaurismäen ensimmäisessä koko illan elokuvassa, dokumenttifilmissä Saimaa-ilmiö (1981).

Aurora Pictures Oy puolestaan kehittelee laulaja Pepe Willbergistä kertovaa Pepe-dokumenttia, jonka puikoissa tuottaja Severi Koivusalo debytoi ohjaajana. Samalla yhtiöllä on kehitteillä myös Kirsti Mannisen alias Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -romaanisarjaan pohjautuva televisiosarja Syrjästäkatsoja, jota Manninen kirjoittaa käsikirjoittajatyttärensä Katri Mannisen kanssa.

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).