Kiljusen herrasväelle nuorennusleikkaus – Mimosa Willamo ja Ylermi Rajamaa ovat uuden elokuvan vanhemmat

kiljuset1still tiituspetajaniemi
Kiljusen herrasväki: Luru (Nino Kröger), isä (Ylermi Rajamaa), äiti (Mimosa Willamo) ja Mökö (Hugo Koivulehto). Kuva: Tiitus Petäjäniemi / TACK Films

Jalmari Finnen lastenkirjaklassikkoihin pohjautuvan uuden Kiljuset!-elokuvan pääparia näyttelevät Ylermi Rajamaa ja Mimosa Willamo. Kovaäänisen pariskunnan metelöivinä poikina, Mökönä ja Luruna, nähdään Hugo Koivulehto ja Nino Kröger.

Parhaillaan kuvausvaiheessa olevan Kiljuset!-elokuvan ohjaa esikoispitkänään Reetta Huhtanen, jonka Aatos ja Amine (2019) voitti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon viime vuonna. Kiljusten käsikirjoituksen ovat laatineet John Lundsten ja Jenny Dahlström, ja elokuvan tuotannosta vastaa TACK Films Oy:n Melli Maikkula yhdessä Lundstenin kanssa. Kiljusten budjetti on 1,53 miljoonaa euroa, josta Elokuvasäätiön tuotantotuen osuus on 765 000 euroa. Ensi-iltansa se saa talvella 2022.

Rajamaan, 40, ja Willamon, 27, myötä Kiljusen pariskunta kokee melkoisen nuorennusleikkauksen verrattuna Matti Kuortin ohjaamaan kahteen ensimmäiseen Finne-filmatisointiin. Kiljusen herrasväessä (1981) pariskuntaa näyttelivät Jukka Sipilä ja teatterin lavoilta tuttu Marja-Sisko Aimonen, jotka olivat todellisuudessa vain varttuneemman näköisiä kuin oikeasti yli-ikäisiä alakoululaisten vanhemmiksi. Harmaahapsinen Sipilä oli ensimmäisen elokuvan valmistuessa 45-vuotias ja Aimonen täytti elokuvan ensi-iltapäivänä 46 vuotta. Jatko-osaa tehtäessä Sipilä oli jo 54-vuotias, mutta vaimona nähtiin tuolla kertaa 34-vuotias Miitta Sorvali.

Kuortin ohjaama ja Filminor Oy:n tuottama Kiljusten herrasväki oli valmistuessaan ensimmäinen kotimainen lastenelokuvahitti sitten 1950- ja 1960-lukujen taitteen. Kiljusen herrasväki sai noin 238 000 katsojaa ja se oli vuoden kuudenneksi katsotuin elokuva, kotimaisista toiseksi katsotuin. Kiljusen herrasväen uudet seikkailut sai vain runsaat 40 000 katsojaa, jolla se ylsi täpärästi vuoden neljänkymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon. Silti se oli vuoden kotimaisista neljänneksi katsotuin.