victorfrankensteinbd

VICTOR FRANKENSTEIN
Yhdysvallat / Iso-Britannia / Kanada 2015

Ohjaus: Paul McGuigan
Käsikirjoitus: Max Landis
Tuotanto: John Davis
Pääosissa: Daniel Radcliffe, James McAvoy, Jessica Brown Findlay

1 tunti 50 minuuttia

Max Landisin (Chronicle) käsikirjoittama Victor Frankenstein yrittää tehdä Mary Shelleyn Frankensteinille saman kuin Guy Ritchien ohjaamat Sherlock Holmes -elokuvat Sir Arthur Conan Doylen legendaariselle etsivähahmolle: tehdä tästä toiminnallisemman, pölyistä pyyhityn 2000-luvun filmisankarin. Victor Frankensteinin ongelma on kuitenkin erittäin tutun tarinan toistaminen lähes sellaisenaan; Sherlock Holmesia sen sijaan ei tunneta vain yhdestä tarinasta.

1800-luvun likaiseen ja savuiseen Lontooseen sijoittuva elokuva kertoo lääketiedettä opiskelevan Victor Frankensteinin (James McAvoy) ja kyttyräselkäisen sirkuspoika Igorin (Daniel Radcliffe) ystävyydestä ja yhteistyöstä sekä eritoten Frankensteinin mielipuolisesta yrityksestä luoda kuolleesta materiaalista elämää. Älykäs ja loputtoman optimistinen Frankenstein pelastaa nurkkaan ajetun Igorin sirkuksesta, mutta saa sen seurauksena etsivä Barnabyn (Daniel Mays) peräänsä. Barnaby on jumalaan uskova leskimies, joka ei tule lainkaan pitämään Frankensteinin viimeisimmästä projektista. Igorille Frankensteinin ystävyys merkitsee aivan uudenlaista elämää – tai ylipäätään elämää – ja mahdollisuutta löytää puoliso kauniista sirkusesiintyjästä (Jessica Brown Findlay). Igor kuitenkin joutuu näkemään vierestä, miten pakkomielle vie Frankensteinia kohti lopullista tuhoa.

Paul McGuigan (Lucky Number Slevin) on lahjakas tarinankertoja, jolla on kuvakerronta ja rytmi hallussa. Hän ei kuitenkaan osaa luoda uutta, mikä näkyy erityisen hyvin juuri tässä elokuvassa: Victor Frankenstein on korviaan myöten velassa Ritchien Sherlock Holmeseille ja James Whalen alkuperäisille Frankenstein-filmeille. McGuigan on yrittänyt tehdä Ritchien tapaan 1800-luvusta modernimman ja luontevamman aikakauden ja hänen elokuvansa päähenkilöinä on eräänlainen vastine Holmes ja Watson -kaksikolle. Lisäksi McGuigan on kuvannut Frankensteinin aivotoimintaa ja pohdiskelua samaan tapaan kuin Ritchie: kun Frankenstein rientää auttamaan loukkaantunutta sirkusesiintyjää, McGuigan näyttää Frankensteinin silmin piirroksia ihmisen anatomiasta ja siitä, miten Frankenstein aikoo toimia. Aivan samaan tyyliin Ritchie kuvasi Holmesin suunnitelmia siitä, miten hän tulee päihittämään tämänkertaisen vastustajansa ja selviytymään kiperästä tilanteesta.

Victor Frankenstein on kuitenkin budjetiltaan halpa pikkutuotanto verrattuna Ritchien elokuviin, mutta se ei haittaa, sillä tässä filmissä on vain harvoja tapahtumapaikkoja ja vähän toimintakohtauksia. Hyvien päänäyttelijöiden, loistavien lavasteiden sekä taitavan kameratyöskentelyn ja tehokkaan leikkauksen kautta McGuigan on luonut nopeatempoisen, viihdyttävän ja kiinnostavankin elokuvan. Siinä ei kuitenkaan ole niin paljon vauhtia, etteikö katsoja jo hyvissä ajoin ehdi ihmetellä, miten Victor Frankensteinin tekijät eivät olekaan keksineet mitään uutta Shelleyn klassikkotarinan ympärille – tarinan, josta on jo olemassa James Whalen ainakin toistaiseksi täysin ylivoimaiset filmatisoinnit 1930-luvulta.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, dokumentti elokuvan teosta, kuvagalleria sekä traileri.


BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: Fox-Paramount
  Tekstitys: Suomi, norja, tanska, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1
  Kuva: 16:9 (2.39:1)
  Levyjä: 1

12

blu ray dvd

Ensi-illat

Keskiviikko 27.10.

A

Perjantai 29.10.

A A

A

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

A hyttinro6juliste rikinkeltainentaivasjuliste sykehatatilajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat