SARAH'S KEY
Ranska 2010

Ohjaus: Gilles Paquet-Brenner
Käsikirjoitus: Gille Paquet-Brenner, Serge Joncour
Tuotanto: Stéphane Marsil
Pääosissa: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance, Niels Arestrup

1 tunti 46 minuuttia

Eri lajityyppien välillä ilman sen suurempaa menestystä seikkailleen Gilles Paquet-Brennerin kiitellyimmässä ohjaustyössä, Sarah's Key -draamassa, on loistava tarina. Kun se vieläpä perustuu Tatiana De Rosnayn romaaniin, on perusteltavaa ja ymmärrettävää sanoa, että romaanina se varmasti toimisi tätä elokuvasovitusta paremmin.

Kyseessä on tarina natsien miehittämän Ranskan ajoilta. Kesällä 1942 ranskalaispoliisit kokoavat Pariisin juutalaisia vietäväksi tuhoamisleireille. Heidän joukossaan on yksi tavallinen, muiden kaltainen perhe, Starzynskit. Isä ja äiti lähtevät yhdessä pienen Sarah-tyttärensä (loistava Mélusine Mayance) kanssa leirille, perheen pienen pojan jäätyä kodissa olevaan komeroon odottamaan Sarahia, joka on luvannut palata pelastamaan veljensä. Näin ei koskaan tapahtunut, vaan sota ja sen jälkeinen aika antoi ilman vanhempia jäänelle Sarahille aivan toisenlaisen elämän kuin mistä hän lapsena osasi uneksia.

{slimbox#1 gl images/muut/arvostelut/2011/elo/sarahskey1.jpg,images/muut/arvostelut/2011/elo/sarahskey1_t.jpg,Kristin Scott Thomas; images/muut/arvostelut/2011/elo/sarahskey2.jpg,images/muut/arvostelut/2011/elo/sarahskey2_t.jpg,Melusine Mayance; }

Nykyajassa Sarahin tapahtuma tulee ajankohtaiseksi, kun Yhdysvalloista Ranskaan jo 25 vuotta sitten muuttanut Julia (Kristin Scott Thomas) ryhtyy kirjoittamaan lehteen artikkelia ranskanjuutalaisten kohtaloista. Julian ranskalaisen aviomiehen perhe on aikanaan asunut Sarahin vanhempien huoneistossa, ja niinpä hän ryhtyy selvittämään tytön elämän tapahtumia, yrittäen jäljittää hänet sekä selvittämään, miten hänen miehensä perhe saattaa tapahtumien kulkuun liittyä.

Hyvät näyttelijäsuoritukset ja yksinkertaisesta ideastaan huolimatta (tai juuri siksi) erinomainen tarina ovat Sarah's Keyn parasta antia. Lavastukseltaan, puvustukseltaan ja kuvaukseltaan moitteetta toteutettu filmi kaatuu ohjaajan kyvyttömyyteen saada siihen riittävästi tunnetta sekä onnistuneesti liikkua nykyajan ja takaumien välillä. Kuten sanottua, kirjana sen voisi olettaa olevan huomattavasti parempi.


LISÄMATERIAALI

Runsaasti pieniä dokumentteja elokuvan teosta aina ideoinnista cateringiin saakka.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
FS Film
Tekstitys:
Suomi, norja, tanska, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital 5.1
Kuva:
16:9 anamorfinen widescreen (2.35:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
13

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909