KAHDEKSAS VELJES
Suomi 1971

Ohjaus: Spede Pasanen
Käsikirjoitus: Spede Pasanen
Tuotanto: Spede Pasanen / Filmituotanto Spede Pasanen
Pääosissa: Spede Pasanen, Simo Salminen, Vesa-Matti Loiri

1 tunti 18 minuuttia

 

Pertti "Spede" Pasanen aloitti ensimmäisen itsenäisen ohjaustyönsä kuvaukset loppuvuodesta 1970 ja sai ne päätökseen jo seuraavan vuoden tammikuussa. Aikaisemmin Pasanen oli ollut yksi kolmesta ohjaajasta sekä X-paroni- että Millipilleri-elokuvissa. Parhaiten käsikirjoittajana ja tuottajana tunnettu Pasanen ei ollut vahvimmillaan ohjatessa, sillä ensimmäinen oma ohjaustyö on hyvin heikko tekele.

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -kirjasta jäi mainitsematta kahdeksas veljes, jota Spede nyt esittää. 1970-luvun liikemaailmaan sijoittuva filmi kertoo Jalli Riivatsalosta (Pasanen), joka hoitaa keskusneitin virkaa mainostoimistossa, mutta tekee yhdessä Jaskan (Vesa-Matti Loiri) kanssa pieniä huijauksia saadakseen edes hieman enemmän rahaa. Aviosuunnitelmat Irmelin (Ursula Rainio) kanssa eivät ota onnistuakseen, koska Jalli haluaa rikkaisiin naimisiin, eikä vaimolla niin väliä. Niinpä hän iskee silmänsä 20 Suomen rikkainta perhettä -kirjasta löytämäänsä Tässäpurhon perheeseen. Mitä erilaisempia tuotteita valmistava Tässäpuron tytär Marjut (Tarja Markus) on vielä naimaton, joten Jalli näkee tilaisuutensa tulleen. Matka alttarille on lyhyt, mutta vaikea, jonka aikana Jalli ryhtyy harkitsemaan olisiko Irmeli kuitenkin ”se oikea”.

Kahdeksas veljes on varsin mitäänsanomaton filmi Spedeltä. Pasanen ja erityisesti Loiri ovat erinomaisia rooleissaan, mutta se ei riitä, kun käsikirjoitus eikä ohjaus kanna. Pitkälti ennalta-arvattava tarina on kulunut, mutta sitä on onneksi piristetty hauskoilla vitseillä. Filmiä katsoessa ryhtyy miettimään, josko kuvaaja Kari Sohlberg olisi lopulta joutunut vastaamaan filmin ohjauksesta Speden ”ohjatessa” ja ollessa mukana leikkauksessa, sillä sen verran epätasaista ohjaus on. En tokikaan väitä, että Solhberg ei osaisi ohjata, mutta useamman ”ohjaajan” sopassa tulos on lähes aina sekava. Kiitosta täytyy kuitenkin antaa alkutekstijaksolle, jossa nimet esitetään anagrammein, kuten esimerkiksi Likainen Etana (Elina Katainen), Jumalainen Kupuni (Juhani Kumpulainen) ja Patti Persenna (Pertti Pasanen).

Loirin roolisuorituksen lisäksi elokuvan vahvimmaksi puoleksi voidaan lukea erittäin kauniit naiset, Rainio etunenässä. Miss Suomeksi kuvausvuonna kruunattu Rainio on jumalaisen kaunis nainen, mutta näytellä hän ei osaa. Elokuva löysi kaikesta huolimatta yleisönsä, sillä 290 000 markalla mustavalkoisena kuvattu filmi keräsi peräti 176 175 katsojaa ollen vuoden toiseksi suurin yleisömenestys, mutta jäi siitä huolimatta 10 000 markkaa tappiolle.

Kahdeksatta veljestä
ei voi suositella kuin Loirin ja Speden suurimmille faneille. Hyvän Spede-elokuvan nähdä haluavan kannattaa mieluummin tutustua Speden muihin filmeihin, joiden joukosta löytyy useita erittäin viihdyttäviä filmejä. Kahdeksas veljes ei sellainen ole, mutta siinä on hyvä (l)opetus ja Loirin roolisuoritukset ovat aina näkemisen arvoisia.

LISÄMATERIAALI

Traileri

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Finnkino
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: Mono
Kuva: 14:9
Levyjä: 1
Ikäraja: 3

Kiitokset Finnkinolle arvostelukappaleesta!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja