Mika Kaurismäen seikkailut Hollywoodissa jatkuvat – arvostelussa L.A. Without a Map (1998)

arvottomat
Richard (David Tennant) ja Barbara (Vinessa Shaw) elokuvissa. Kuvauksissa otettu valokuva.

karsimysjakunniabd

L.A. WITHOUT A MAP
Iso-Britannia, Ranska, Suomi 1998

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki, Richard Rayner
Tuotanto: Mika Kaurismäki / Marianna Films Oy, Pierre Assouline, Julie Baines, Sarah Daniel
Pääosissa: David Tennant, Vinessa Shaw, Vincent Gallo

1 tunti 43 minuuttia

Englantilais-ranskalais-suomalaisena yhteistuotantona toteutettu L.A. Without a Map (1998) oli Mika Kaurismäen toinen perättäinen Yhdysvalloissa kuvattu elokuva. Pikkubudjetilla tehdyn vankilaelokuva Condition Red – hälytystilan (1995) jälkeen L.A. Without a Map tarjoilee raikkautta ja rakkautta. Richard Raynerin romaaniin pohjautuva elokuva kertoo kirjailijaksi aikovasta Richardista, joka lähtee rakkauden perässä elokuvateollisuuden mekkaan.

Kaurismäen ja Raynerin käsikirjoittamassa elokuvassa Richardina nähdään David Tennant ensimmäisessä pääosassaan. Skotlantilainen Richard kirjoittaa kaikkea mahdollista menestystä etsiessään. Hän tutustuu Skotlannissa työkeikalla olevaan Barbaraan (Vinessa Shaw), jota poika ei kohta enää saa mielestään. Richard lähtee Los Angelesiin ja etsii käsiinsä tarjoilijana ja valokuvamallina työskentelevän, Hollywood-läpimurtoaan etsivän Barbaran. Jälleennäkeminen on vaivaannuttava ja Richardissa on kaikki vainoajan tunnusmerkit, mutta onneksi hän on sympaattinen.

Liki kaikkien muidenkin miesten tavoittelema Barbara ja Richard päätyvät suhteeseen, joka on täynnä mustasukkaisuutta ja epäluottamusta. Richard asettuu Los Angelesiin, tutustuu löysin rantein ottaavaan allaspoikaan (Vincent Gallo) ja yrittää saada jalkansa elokuvateollisuuden oven väliin. Barbarankin ura alkaa osoittaa heräämisen merkkejä.

lawithoutamap2still
Julie Delpy, Vincent Gallo, David Tennant ja Vinessa Shaw kuvauksissa otetussa valokuvassa.

Jim Jarmuschin ja kumppaneiden kanssa samoissa piireissä liikkunut Mika Kaurismäki sai elokuvaansa varsin värikkään ja nimekkään näyttelijäkaartin. David Tennant oli vielä uransa alussa eikä rooli television Doctor Whona ollut edes näköpiirissä. Richardin hahmon tummien puolien kuvaamisen sijaan L.A. Without a Map on Kalifornian auringon alla lorvimista ja huoletonta hömppää. Kaurismäen rento, mutta ammattitaitoinen ote ja ulkokuvien runsas suosiminen pitävät elokuvan raikkaana.

Barbaran kollegana nähdään Julie Delpy, joka oli tätä elokuvaa tehtäessä jo maailmankuulu eurooppalaisten elokuvien ja yhdysvaltalaisten indie-elokuvien tähti. Hänen roolinsa elämästä täysin rinnoin nauttivana Juliena on pieni, mutta tärkeä piristysruiske muuten niin tutuilla ja yllätyksettömillä poluilla kulkevalle romanttiselle draamakomedialle.

Mainitsemisen arvoinen on myös Johnny Deppin pikkurooli omana itsenään. Nimittäin Richardin mielikuvitusystävä on Deppin Dead Man -elokuvan roolihahmo, joka tuijottaa Richardia seinällä roikkuvasta elokuvajulisteesta. Elokuvassa vilahtelee myös useita muita amerikkalaisen ja eurooppalaisen elokuvan legendaarisia hahmoja.

L.A. Without a Mapin kuvauksesta vastasi ranskalainen Michel Amathieu, joka oli juuri tehnyt Jan Kounen kanssa Dobermannin (1997) ja kuvasi pian Ilkka Järvi-Laturin osittain suomalaisen rikoselokuvan Historiaa tehdään öisin (1999). L.A. Without a Map oli Kaurismäen uran toinen scope-elokuva Amazonin (1990) jälkeen, mutta teatterilevityksen jälkeen sitä ei ole nähty alkuperäisessä muodossaan. Ensimmäisissä DVD-julkaisuissa oli Pan & Scan -kuva (1,33:1), jollaista ei pirukaan katso. Tuoreemmissa DVD-julkaisuissa on käytetty nykypäivän vastinetta eli 1,78:1-kuvasuhdetta. Tämä tarkoittaa sitä, että noin neljäsosa kuvasta sen molemmilta sivuilta on rajattu pois. Näin herääkin kysymys siitä, miksi elokuvantekijä haluaa pilata oman työnsä?

1tahtea1tahtea

 

Tallennejulkaisu:

Kuten jo yllä mainittiin, alkuperäinen anamorfinen scope-kuva (2,35:1) on jostakin käsittämättömästä syystä rajattu uudelleen 1,78:1-kuvasuhteeseen. Kuvakompositioiden pilaamisen lisäksi se syö myös kuvanlaatua, joka on kuitenkin vielä siedettävällä tasolla.


Levittäjä:
VLMedia, 2020
Kuvasuhde: 1,78:1 (alkuperäinen 2,35:1)
Ääni: Dolby Digital 2.0 (englanti)
Tekstitys: suomi
Ikäraja: 12
Aluekoodi: 0 (All Regions)

Lisämateriaali: ei mitään


dvd2

ISSN 2342-3145. Avattu lokakuussa 2008. Noin 30 600 eri kävijää kuukaudessa (1/2024).