HILJA - MAITOTYTTÖ
Suomi 1953

Ohjaus: T.J. Särkkä
Käsikirjoitus: Juha Nevalainen, Johannes Linnankosken novellista
Tuotanto: T.J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus
Pääosissa: Anneli Sauli, Tauno Palo

1 tunti 22 minuuttia


Johannes Linnankosken keskenjääneeseen romaaniin perustuva Hilja – maitotyttö on suomalaisen elokuvan klassikoita, joka teki Anneli Saulista tähden Suomessa. Aikanaan se herätti huomiota alastonkohtaustensa ansiosta, jotka ovat nykykatsojan silmin lievästikin sanottuja kesyjä. Filmi kuitenkin pääsi alastomuuden ansiosta teatterilevitykseen Länsi-Saksassa, jossa Sauli ryhtyi tekemään kansainvälistä uraa nimellä Ann Savo.

Uransa toisessa elokuvaroolissa esiintyvä 21-vuotias Sauli esittää karjapiika Hiljaa, johon talon isäntä Kalevi (Tauno Palo) on iskenyt silmänsä. Uhoava ja kookas mies on jo useamman kerran vieraillut Hiljan aitassa, mutta tulee naisesta entistä mustasukkaisemmaksi, kun maaseudun kylään saapuu taiteilijan ammatista haaveileva Yrjö-niminen ylioppilas (Saulo Haarla). Juhannusillan lavatansseista mustasukkainen Kalevi vie Hiljan aittaan ja raiskaa tämän. Kesäpäivät vähenevät eivätkä nuoret enää näytä tapaavan, vaikka Hilja on lähtemättömästi rakastunut.

Yli 50 vuotta vanha filmi on vanhentunut niin tarinaltaan kuin toteutustyyliltään, mutta siitä huolimatta se kestää katselua yhä tänäkin päivänä. Ohjaaja T. J. Särkkä on saanut mukaan kauniita kuvia niin kesäisestä luonnosta kuin naispääosanäyttelijästäkin, joka tekee varsin hyvää työtä surullisena, hiljaisena ja kauniina Hiljana. Tauno Palo, suomalaisen elokuvan suuri mies, tyytyy ylinäyttelemään roolinsa.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3 (1.33:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja