MUSTAA VALKOISELLA
Suomi 1968

Ohjaus: Jörn Donner
Käsikirjoitus: Jörn Donner
Tuotanto: Jörn Donner / Jörn Donner Productions Oy, Arno Carlstedt / FJ-Filmi Oy
Pääosissa: Kristiina Halkola, Liisamaija Laaksonen, Jörn Donner

1 tunti 32 minuuttia


Ruotsissakin 1960-luvulla vaikuttanut Jörn Donner ohjasi vuonna 1965 suomalais-ruotsalaisen yhteistuotannon Täällä alkaa seikkailu, joka yleisömenestyksen lisäksi toi Donnerille käsikirjoitus-Jussin. Seuraavat ohjaustyönsä hän teki Ruotsinmaalla, mutta palasi suomalaiseen elokuvamaailmaan vuonna 1968 värielokuvallaan Mustaa valkoisella, josta hän voitti uransa ensimmäisen ja tähän mennessä myös viimeisen ohjaus-Jussinsa. Ohjauspystin saivat myös Edvin Laine elokuvasta Täällä Pohjantähden alla ja Timo Bergholm Punahilkasta, jota Donner oli mukana tuottamassa.

Mustaa valkoisella on tarina Juha Holmin (Donner) perheestä, joka on juuri eräässä aikakauslehdessä valittu vuoden perheeksi useine autoineen ja pesukoneineen. Juhan ja vaimon Anjan (Liisamaija Laaksonen) lisäksi perheeseen kuuluvat 15-vuotias tytär ja kouluikäinen poika. Avio-onni on kuitenkin vain näennäistä, sillä Juhan elämä kuluu toimistolla ja baareissa. Eräänä iltana ylitöitä tehdessään hän törmää kahviautomaatilla Mariaan (Kristiina Halkola) ja tämän ystävään, jotka suunnittelevat reissua Lappeenrantaan. Juha näkee tilaisuutensa tulleen, ja ehdottaa tytöille, että he voisivat tulla hänen mukanaan Lappeenrantaan, johon hänen on mentävä kokoukseen. Mitään kokousta ei tietenkään ole, ajomatkalla ja perillä yksi asia johtaa toiseen, toinen kolmanteen ja lopulta yhteiseen yöhön hotellihuoneessa. Juha ja Maria jatkavat toistensa tapailua tiiviiseen tahtiin, eikä Anja näytä epäilevän mitään. Anja ei kuitenkaan ole tyytyväinen kotiäidin osaan ja ainaiseen kotona olemiseen, mutta Juha ei näytä välittävän. Hän uskottelee Marialle jättävänsä vaimonsa, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä, että Juha on tyytyväinen ”kaksoiselämään” ja siihen, että jossain hänellä on aina nainen odottamassa.

Mustaa valkoisella on mitä suuremmissa määrin Donnerin elokuva, sillä ohjauksen ja miespääosan lisäksi hän vastasi käsikirjoituksesta, tuottamisesta ja leikkauksesta. Mielenkiintoinen tarina on kääntynyt samanlaiseksi filmiksi, mutta ongelmiakin riittää. Donnerin repliikit tulevat kuin apteekin hyllyltä, joka saa Donnerin näyttämään huonolta näyttelijältä ja hänen hahmonsa mieheltä, joka puhuu ensin ja ajattelee vasta sitten - jos silloinkaan. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että Juha Holm on hiljainen, omiin ajatuksiinsa uppoutunut mies, joten ristiriita on ilmeinen.

Vuosi 1968 oli kotimaisen elokuvan kannalta varsin hyvä, aikaisemmin mainitun Edvin Laineen Täällä Pohjantähden alla -mestariteoksen lisäksi ensi-iltaan ehtivät mm. Erkko Kivikosken Kuuma kissa?, Timo Bergholmin Punahilkka ja Mikko Niskasen Asfalttilampaat. Kolme viimeksi mainittua olivat FJ-Filmin ja sitä kautta osittain myös Donnerin tuotantoja; yhteensä nämä filmit voittivat neljä Jussia seitsemästä mahdollisesta. Ohjauksen lisäksi Mustaa valkoisella sai jaetusti Jussin Esko Nevalaisen kuvauksesta (myös elokuvista Asfalttilampaat ja Kuuma kissa?) ja Liisamaija Laaksosen naispääosasta (myös elokuvasta Vain neljä kertaa). Mustaa valkoisella sai myös Valtion elokuvapalkinnon, joka oli arvoltaan 110 000 markkaa.

Yli 40-vuotias Mustaa valkoisella on menettänyt tehoaan vuosien kuluessa, mutta siitä huolimatta se on yhä mielenkiintoista katsottavaa. Donnerin aikanaan Halkolan ”sijaisnäyttelijän” kanssa kuvaamat, pidennetyt ”rakkauskohtaukset” jouduttiin oikeuden päätöksellä jo 1970-luvulla poistamaan elokuvasta, vaikka ne taidettiin televisioversiossa nähdä.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Englanti, ruotsi
Ääni:
Mono
Kuva:
16:9
Levyjä:
1
Ikäraja:
15

Laajakangasfilminä ja väreissä kuvatun vanhan kotimaisen filmin DVD-julkaisu on tehty ilmeisesti esityskopiosta, sillä toivottavasti alkuperäismateriaalin kuvanlaatu ei ole yhtä "likainen".

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

 

 

 


Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja