LENTSU
Suomi 1990

Ohjaus: Pauli Virtanen
Käsikirjoitus: Solja Kievari Veikko Huovisen romaanista
Tuotanto: MTV Oy
Pääosissa: Antti Litja, Esko Nikkari, Olavi Ahonen

2 tuntia 15 minuuttia

 

Tammikuussa ensi-iltansa saavan Havukka-ahon ajattelijan ansiosta Veikko Huovinen on jälleen ”otsikoissa”. Ilmeisesti tämä on innoittanut Finnkinoa julkaisemaan DVD:llä kaksi Huovisen kirjoihin perustuvaa televisiotuotantoa 1980-luvun puolivälistä ja 1990-luvun alusta. Vuonna 1927 syntyneen Huovisen 37:stä teoksesta vain muutama on päätynyt valkokankaille, mutta sitäkin suuremmalla menestyksellä. Ensimmäinen Huovis-filmatisointi oli Seppo Huunosen ohjaama Lampaansyöjät (1972), joka keräsi elokuvateattereissa yli 300 000 katsojaa. Seuraavaa filmatisointia saatiin odottaa vuoteen 1983 saakka, jolloin Virke Lehtisen Kolme miestä saapui teattereihin. Kolmas filmatisointi Koirankynnen leikkaaja ilmestyi vuonna 2004 Markku Pölösen ohjaamana. Elokuva voitti viisi Jussia, jonka lisäksi palkintoja tuli myös ulkomailta. Katsojiakin filmi sai noin 200 000.

MTV:n kolmessa osassa esittämä televisioelokuva Lentsu valmistui vuonna 1990. Kyseessä on pieneen maalaiskuntaan sijoittuva tarina, jossa lentsu eli flunssa pääsee aivastusten kautta leviämään ensin muutamaan kyläläiseen, kohta koko kylään ja lopulta Idi Aminiin ja Ranskan presidenttiin asti. Ensimmäisenä tautia lähtee kantamaan hieman kaheli maanviljelijä (Antti Litja), joka terveyskeskuksella saa tartutettua mm. opettajan (Olavi Ahonen) ja rekkakuskin (Esko Nikkari). Pian lentsu onkin myös kommunistipuolueaktivistilla (Matti Pellonpää), sotapäiviä muistelevalla vanhuksella (Martti Kainulainen) ja pankinjohtajalla (Kari Sorvali).  

Hauskasti kirjoitetut tarina ja dialogi yhdessä työnsä osaavien näyttelijöiden kanssa tekee Lentsusta katsomisen arvoista viihdettä; erityisesti Esko Nikkarin roolisuoritus on näkemisen arvoinen. Siinä missä näyttelijät, on myös ohjaaja Pauli Virtanen ja työryhmä kokonaisuudessaan onnistunut tekemään mukavan parituntisen ns. Suomi-viihdettä, joka on Lentsulle varsin sopiva nimitys, sillä tällainen huumori tuskin puree muihin kuin suomalaisiin.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3
Levyjä:
1
Ikäraja:
7

DVD:n kuvanlaatu on siedettävää, vaikka parempaa laatua sopisikin toivoa.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

 

 

 


Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja