LIIAN ISO KEIKKA
Suomi 1986

Ohjaus: Ere Kokkonen
Käsikirjoitus: Ere Kokkonen
Tuotanto: Spede Pasanen / Funny-Films Oy
Pääosissa: Ville-Veikko Salminen, Hannele Lauri, Vesa-Matti Loiri

1 tunti 43 minuuttia

 

Ere Kokkonen ohjasi ja käsikirjoitti Pertti "Spede" Pasasen tuottaman Liian iso keikka -elokuvan vuonna 1986.Ville-Veikko Salmisen, Vesa-Matti Loirin, Hannele Laurin, Ritva Valkaman ja Pentti Siimeksen tähdittämä huijarikomedia keräsi yli 120 000 katsojaa ollen vuoden neljänneksi katsotuin kotimainen; edellä vain Kokkosen Uuno Turhapuro muuttaa maalle ja Pikkupojat sekä Mikko Niskasen Elämäni vonkamies.

Nig (Salminen) on venäläislähtöinen gangsteri, joka johtaa rikoksia tilauksesta tekevää ryhmää. Ryhmän jäseniä ovat tunari Hikka (Loiri), Nigin naisystävä Mandi (Lauri) ja Petteri (Kalliala). Tekemällä ryöstöjä muille he rahoittavat suurta keikkaansa eli rahakuljetuksen ryöstöä. Rahoitusta he joutuvat hankkimaan mm. 50 bussin ryöstöllä, kidnappauksella, varastamalla ilotalon kassakaapista negatiiveja sekä esimerkiksi muuttokuorman ryöstöllä. Poliisivoimat, etunenässä Koistinen (Pentti Siimes) ei tunnu pääsevän heidän jäljilleen, kunnes Columboa ja muita dekkarisarjoja seurannut Eevariitta Raitakari (Ritva Valkama) tulee Koistisen apulaiseksi.

Elokuva on selkeästi tehty ajan kanssa, mistä johtuen sen laatu on joka suhteessa parempi kuin lukuisten muiden "Spede-filmien". Kokkosen käsikirjoitus ei kenties ole omaperäisin, mutta dialogi ja huijaukset on kuitenkin toteutettu onnistuneesti. Loirin kiipeilyt katolla ja kerrostalon seinällä toteutettiin ilman stuntteja tai trikkikuvia, mutta tietysti asiallisin turvatoimenpitein. Ne ovatkin erityisen hienoa katseltavaa, eikä vähiten Loirin erinomaisen roolisuorituksen takia.

Liian iso keikka on erittäin viihdyttävä ja huvittava komedia, joka on jäänyt ikävä kyllä useiden muiden Kokkosen filmien varjoon, vaikka edustaakin niiden parhaimmistoa. Alunperin filmille oli tarkoitus tehdä jatkoa, mutta "vain" 120 000 katsojaa oli tuottajan mielestä liian vähän.

 LISÄMATERIAALI

Traileri.DVD-JULKAISU

Julkaisija: Finnkino
Tekstitys: Suomi, ruotsi
Ääni: Mono
Kuva: 14:9
Levyjä: 1
Ikäraja: 3

 

Elokuva on osa Spede-tuotannon parhaat 5 -boxia.

Kiitokset Finnkinolle arvostelukappaleesta!

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909