KIELLETTY HEDELMÄ
Suomi/Ruotsi 2009

Ohjaus: Dome Karukoski
Käsikirjoitus: Aleksi Bardy
Tuotanto: Aleksi Bardy
Pääosissa: Marjut Maristo, Amanda Pilke

1 tunti 38 minuuttia


Vuoden 2009 tähän mennessä toiseksi katsotuin kotimainen elokuva Kielletty hedelmä ei olisi voinut parempaan aikaan tulla elokuvateattereihin. Ohjaaja Dome Karukoski oli edellisvuonna ohjannut yleisö- ja arvostelumenestyksen Tummien perhosten koti, josta hänet helmikuussa 2009 palkittiin parhaan ohjaajan Jussilla. Samaisen kuukauden 13. päivänä teattereihin tullut Kielletty hedelmä ja erityisesti sen ohjaaja pääsivät otsikoihin.

Filmin myös tuottaneen Aleksi Bardyn (Häjyt) käsikirjoitus kertoo tarinan kahdesta nuoresta naisesta, Raakelista (Marjut Maristo) ja Mariasta (Amanda Pilke). Tytöt ovat kasvaneet vanhoillislestadiolaisissa perheissä maaseudun rauhassa kaukana ”syntisistä” houkutteista kuten alkoholista ja seksistä. Kuten jokainen nuori, myös Maria haluaa nähdä maailmaa ja kokea uutta, kenties arvostaakseen enemmän nykyistä elämäänsä. Maria lähtee Helsinkiin sisarensa Eevan (Malla Malmivaara) luo, josta on tullut perheen musta lammas vaihdettuaan kodin ja uskonnon vapauteen. Marian läheiset ovat huolissaan hänestä, joten Raakel lähetetään katsomaan tytön perään, josta heidän kesäinen seikkailunsa saa alkunsa. Luvassa on kaikkea, mitä uskonto heiltä on tähän mennessä kieltänyt, mutta samalla he ovat ilman niitä (houkutuksilta) suojelevia ihmisiä, joita kotiseudulla on.

Kielletyn hedelmän tekijöitä täytyy kiittää siitä, että he ovat pyrkineet tekemään elokuvasta viihdyttävän katselukokemuksen, eikä turhan synkkää nuorisokuvausta, johon turhan usein elokuvantekijät näyttävät syyllistyvän. Elokuvan perusidea on hyvä – kaksi nuorta lähtee maistamaan kiellettyä hedelmää ja kokee elämän ilman uskonnollisia rasitteita – mutta kokonaisuus ei ole yhtä onnistunut. Mukana on hienoja kohtauksia (kuten esimerkiksi kohtaus, jossa Raakel näkee ensimmäistä kertaa elokuvan) ja näyttelijät ovat rooleissaan erinomaisia, mutta elokuva on liiankin paljon suunnattu teini-ikäisille nuorille ja erityisesti tytöille. Vastapainoksi mukana on myös hieman sellaisia ajatuksia, jotka aukenevat paremmin vanhemmille katsojille.

Kielletyssä hedelmässä parasta on, ettei se ole saarnaava eikä myöskään uskonnonvastainen, mutta jotakin niiden väliltä.

LISÄMATERIAALI

Poistettuja kohtauksia, making of -dokumentti, musiikkivideo, traileri ja teaseri.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Sandrew Metronome Distribution Finland
Tekstitys:
Suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi
Ääni:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0
Kuva:
16:9 anamorfinen full frame (1.85:1)
Levyjä:
1
Ikäraja:
11

Kiitokset arvostelukappaleesta Sandrew Metronomelle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja