POHJANMAA
Suomi 1988

Ohjaus: Pekka Parikka
Käsikirjoitus: Antti Tuuri, Pekka Parikka
Tuotanto: Marko Röhr / National-Filmi Oy
Pääosissa: Taneli Mäkelä, Esko Salminen, Esko Nikkari

2 tuntia 3 minuuttia


Hakalan perhe kokoontuu Kauhavalle vaarin Amerikan-perintöä jakamaan. Veljekset Erkki (Taneli Mäkelä), Veikko (Esko Salminen), Seppo (Vesa Mäkelä) ja Paavo (Esko Nikkari) saapuvat perheineen äitinsä (Kirsti Ortolan) ja isoäitinsä (Alli Häjänen) asuttamalle kotitalolle, jossa on jaettavana vaarin perintö. Veikko on menettänyt mattokutomonsa Ketola-nimiselle miehelle (Paavo Pentikäinen), joka hoiti firman konttoria - ja firman rahoja kuin omiaan. Veikko hautoo edelleen kostoa ja käykin pyhäpäivän aamusta kurittamassa Ketolaa ja tämän vaimoa (Raili Tiensuu).

Erkin löydettyä vaarin piilottaman konekiväärin suuntaavat miehet kohti hiekkamonttua, jossa he uskovat voivansa vapaasti ammuskella ja ryypiskellä keskeneräistä kiljua. Paikalle saapuu kuitenkin laukaukset kuuleva opettaja (Kalevi Kahra), joka osoittautuu melkeinpä sotahulluksi, joka ei edes 40 vuotta sodan jälkeen osaa muusta puhuakaan. Paavon pojat Markku (Heikki Paavilainen), Antero (Konsta Mäkelä) ja Raimo (Mikko Kouki) päättävät lähteä antamaan Ketolalle opetuksen, joka muuttuu puukkotappeluksi. Hakalan pojat ovatkin kaikki poliisien kanssa tekemisissä tuon samaisen helteisen kesäsunnuntain aikana. Auringon laskeutuessa kaikki on kuitenkin muuttunut.

Antti Tuurin vuonna 1982 ilmestyneeseen romaaniin perustuva Pohjanmaa on pohjalaiskuvausten parhaimmistoa, ellei peräti se paras. Historian ensimmäisen Tuuri-filmatisoinnin käsikirjoitus oli kirjailijan itsensä ja Pekka Parikan käsialaa. Parikasta tuli myös filmin ohjaaja, joka oli varsin ymmärrettävää, olihan hän ohjannut Tuurin kirjoittamia ohjelmia televisiolle. Kaikkiaan Parikka teki satoja televisio-ohjelmia, mutta vain kolme teatterilevitykseen päätynyttä elokuvaa; Tuuri-filmatisoinnit Pohjanmaa ja Talvisota sekä Tie naisen sydämeen.

Pohjanmaa on näyttelijöiden elokuva, sillä aidot roolihahmot ja niiden hienot näyttelijät vievät tarinaa eteenpäin kovalla vauhdilla. Erityisesti Esko Salminen loistaa filmissä, mutta jäi kuitenkin ilman Jussi-pystiä. Taneli Mäkelä näyttelee veljeksistä ainoaa, joka ensin miettii ja sitten vasta tekee. Hän on peruspohjalainen eli varsin väritön ja yllätyksen henkilö. Lähes 180 000 katsojaa saanut filmi palkittiin kolmella Jussilla; Parikka esikoisohjauksestaan, Kari Sohlberg kuvauksesta ja Keijo Virtanen leikkauksesta. Filmi onkin yksi parhaista esikoisohjauksista suomalaisen elokuvan historiassa. Elokuva sai muutamia palkintoja myös kansainvälisillä filmifestivaaleilla ja esitettiinpä se peräti New Yorkissa asti, jossa järjestettiin esikoisohjauksista koostuva festivaali. Filmi on sittemmin myyty ilmeisesti ainakin Ranskaan, Romaniaan ja Islantiin.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
Ääni:
Stereo
Kuva:
4:3, väri
Levyjä:
1
Ikäraja:
7

DVD on mahdollisesti tehty televisioesityksissä käytetystä videonauhasta. Olipa mikä tahana lähdemateriaalina, niin kuva on kuitenkin roskainen ja kulunutkin, mutta ei se silti katselunautintoa liikaa haittaa. Kirkkaalla kuvalla siitä voisi tosin nauttia vieläkin enemmän.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja