laulutulipunaisestakukasta

LAULU TULIPUNAISESTA KUKASTA
Suomi 1971

Ohjaus: Mikko Niskanen
Käsikirjoitus: Mikko Niskanen, Panu Rajala
Tuotanto: Arno Carlstedt / AC-Tuotanto
Pääosissa: Pertti Melasniemi, Marjukka Arasola, Marjatta Pasanen

1 tunti 34 minuuttia

Mikko Niskasen Tulipunakukan loppukuva on niin komea, että jo pelkästään sen takia elokuva kannattaa katsoa. Kovin paljon muita syitä sen katsomiseen ei ole, sillä vaikka Niskanen pääsi ensimmäistä kertaa kuvaamaan väreissä, oli maalaisaiheen parissa ja pohjana oli monien mahdollisuuksien romaani, on lopputulos lattea ja suoraan sanottuna tylsä elokuva, joka ei koskaan lähde kunnolla liikkeelle.

Johannes Linnankosken (oikealta nimeltään Vihtori Peltonen) vuonna 1905 ilmestynyt romaani filmattiin jo mykkäelokuvan aikaan Ruotsissa, ohjaajana suomalainen Mauritz Stiller. Sittemmin aiheesta tehtiin vielä kaksi ruotsalaista filmatisointia, ensimmäinen värifilmatisointikin, kun taas Suomessa Linnankosken romaanista on tehty 110 vuoden aikana vain kaksi elokuvaa. Teuvo Tulion vuoden 1938 filmatisointi on näistä kahdesta ylivoimainen niin laadultaan kuin yleisömenestykseltään. Niskasen Tulipunakukasta ei tullut hittiä, eikä paljon muutakaan.

kovanaama1t laulutulipunaisestakukasta2t

Uransa toisessa ja samalla viimeisessä pääroolissa nähtävä Pertti Melasniemi näyttelee Olavia, naistenmiestä, joka joutuu naisseikkailujen seurauksena lähtemään kotoaan ja ottaa pestin tukkijätkänä. Ympäri kesäistä Suomea kuohuvien koskien ja vihreiden peltojen matkaavan Olavin päätä ei palella, olipa kyse sitten koskenlaskusta, tappelusta tai naisten narraamisesta. Niskasen elokuvassa Olavista saa sellaisen kuvan, että hän on tosissaan monien valloitustensa kanssa, mutta kiinnostuu todella vasta siitä ainoasta tytöstä, joka ei antaudu hänelle helposti.

Osmo Harkimon komeasti kuvaamassa elokuvassa suomalainen luonto ja naiset ovat kauneimmillaan. Olavin nuorten naisystävien rooleihin Niskanen on valinnut kokemattomia nuoria neitokaisia mitä ilmeisemmin kauniin ulkomuodon perusteella. Olavin tärkeimmät valloitukset ovatkin melkoisia ilmestyksiä: Marjukka Arasola Tuomenkukkana ja Marjatta Pasanen Kyllikkinä. Vastaavasti tukkijätkien rooleihin Niskanen on löytänyt täysin amatöörejä jätkiä, jotka ovat naamansa perusteella uskottavia 1900-luvun alkupuolen metsätyöläisinä. Muutama näistä miehistä oli mukana myös Niskasen seuraavassa teoksessa, Kahdeksassa surmanluodissa. Niskanen itse tekee hauskan yhden kohtauksen roolin koskenlaskijana.

Kuin täit tervassa etenevän elokuvan kesäinen maalaismaisema on komea, naiset kauniita, Melasniemi komea nuori mies – ja siihen se sitten jääkin. Melasniemi kannattelee elokuvaa sikäli kuin se on mahdollista, mutta yksitoikkoinen tarina kulkee niin hitaasti ja yllätyksettömästi, että 95-minuuttisessa filmissä tuntuu silti olevan puolet liikaa.

tahti2tahti2tahti2


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: Finnkino
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 16:9, väri
  Levyjä: 1

12

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja