HOPEAA RAJAN TAKAA
Suomi 1963

Ohjaus: Mikko Niskanen
Käsikirjoitus: Mikko Niskanen, Martti Saarikivi
Tuotanto: Mauno Mäkelä / Fennada-Filmi
Pääosissa: Veikko Kerttula, Jaakko Pakkasvirta, Pertti Pasanen

1 tuntia 22 minuuttia


Mikko Niskasen
tie elokuvaohjaajaksi oli hänen omasta mielestään hyvin pitkä ja vaikea, mutta kun se lopulta alkoi vuonna 1962 Pojilla sai hän osakseen kaiken menestyksen, mitä elokuvaohjaaja voi toivoa. Pojista tuli suomalaisen elokuvan klassikko, moninkertaisesti palkittu filmi, josta Niskanen voitti ensimmäisen ohjaus-Jussinsa. Seuraavana vuonna hän toi ensi-iltaan kaksi uutta filmiä, joista Sissit toi toisen ohjaus-Jussin. Muutama viikko Sissien ensi-illan jälkeen Niskasen ilmoitettiin ohjaavan Fennada-Filmille myös toisen sota-aiheisen filmin, Esa Anttalan (oik. Urpo Arhosuo) romaaniin perustuvan toimintajännärin Hopeaa rajan takaa.

Elokuvaa sijoittuu kesään -41. Talvisota on loppunut ja niinpä Esa (Veikko Kerttula) ja Wist (Jaakko Pakkasvirta) lähtevät ylittämään Suomen ja Venäjän rajaa tarkoituksenaan käydä hakemassa piilotetut hopeat Wistin entisestä kotitalosta. Raja jää kuitenkin ylittämättä, kun suomalaiset rajavartijat löytävät heidät ja toimittavat putkaan Lappeenrantaan. Se ei heitä lannista: seuraavalle yritykselle he saavat houkuteltua mukaansa tanssilattialla viihtyvän Toivo Paukun (Pertti ”Spede” Pasanen), joka antaa heille hyvää kantoapua hopeoita varten.

Yhdessä Esa, Wist ja Toivo ylittävät tällä kertaa rajan onnistuneesti. Heillä on edessään yli sadan kilometrin kävelymatka, joka olisi taitettava parissa päivässä. Useampaan kertaan jo menomatkalla he joutuvat tukaliin tilanteisiin, kun tiet ja sillat ovat vartioituja. He myös huomaavat venäläisten käyvän sotaharjoituksia Karjalassa tulevaa sotaa varten.

Näyttelijälakon alettua jouduttiin filmin päärooleihin valitsemaan liittoon kuulumattomia näyttelijöitä. Pääosat menivätkin uraansa aloitteleville Kerttulalle, Pakkasvirralle ja Pasaselle. Myöhemmin heistä jokaisesta tuli vaikuttajia kameran takana; Kerttula ohjasi lukuisia televisiotöitä (mm. Simpauttajan), Pakkasvirrasta menestynyt ja arvostettu ohjaaja (Runoilija ja muusa, Pedon merkki sekä Ulvova mylläri) sekä Pasasesta koko kansan tuntema Spede, koomikko ja tuottaja. He kaikki suoriutuvat kunnialla rooleistaan, erityisesti Spede, joka tekee vakuuttavaa työtä hänelle epätyypillisessä vakavassa tehtävässä.

Paremmin draamafilmeistään tunnettu Niskanen osoitti Hopealla rajan takaa olevansa myös erinomainen toiminta- ja jännityselokuvaohjaaja. Kyseessä on erittäin viihdyttävä ja komeasti kuvattu filmi, josta löytyy sopiva annos jännitystä, toimintaa ja huumoria. Filmi edustaa Niskasen ohjaajauran kevyintä päätä, mutta on samalla hänen elokuvistaan ”yleisöystävällisimpiä”.LISÄMATERIAALI

Kriitikko Peter von Bagh esittelee elokuvan parikymmentä vuotta vanhassa televisiolle tuotetussa pätkässä.

DVD-JULKAISU

Julkaisija:
Finnkino
Tekstitys:
Ei tekstitystä
Ääni:
Mono
Kuva:
4:3, mv
Levyjä:
1
Ikäraja:
11

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja