enonopetukset

ENON OPETUKSET
Suomi 2011

Ohjaus: Matti Ijäs
Käsikirjoitus: Matti Ijäs, Pärttyli Rinne
Tuotanto: Yleisradio
Pääosissa: Aku Hirviniemi, Alfred Andersson, Samuli Niittymäki

1 tunti 47 minuuttia


Petri Tammisen vuonna 2006 ilmestyneeseen romaaniin pohjautuva kaksiosainen televisioelokuva Enon opetukset on 1980- ja 1990-luvulle sijoittuva kertomus mieheksi kasvavasta pojasta ja tämän alkoholistiksi sortuvasta enosta. Maaseudun rauhaan kesää viettämään saapunut kaksitoistavuotias Jussi (Alfred Andersson) elää ”viimeistä kesäänsä poikana”, oppi-isänään äitinsä veli Olli (Aku Hirviniemi), joka kyläkauppiaan pojan kanssa ottaa Jussin mukaan Turun-reissulle. Kolmikko lähtee ostamaan arkkua Ollin isälle, joka on kuolemaisillaan ja haluaa nähdä viimeisen leposijansa, ennen kuin sitä todella tarvitsee. Kesän aikana Jussi rakastuu, Olli menettää etäiseksi jääneen isänsä ja viina virtaa.

Reilut viisitoista vuotta myöhemmin Jussi (Samuli Niittymäki) on jo perheellinen mies, mutta yhteiselo vaimon (Helena Vierikko) kanssa ei toimi lainkaan. Lähtiessään kalastusreissulle enonsa luokse, Jussi saa huomata tämän muuttuneen alkoholistiksi, jonka entinen intohimo, valokuvaaminen, on väistynyt viinan, tupakan ja huonon seuran tieltä. Edelleen kotitilallaan asuva ensirakkauskaan (Kreeta Salminen) ei enää muista Jussia.

Enon opetukset on tyypillistä Ijästä ja kotimaista elokuvaa, jossa pääosassa ovat ahdistus, katkeruus, pettymys, entisen ja myöskin uuden kaipuu sekä tietenkin alkoholi, suomalainen kesäyö ja tanssilavan lihatiski. Käsiteltävät teemat ovat kiinnostavia, koska ne lienevät tuttuja kaikille suomalaisille. Ajoittain hyvinkin kömpelöt repliikit saavat tällä kertaa enemmän aikaa ja tilaa kuin komedia, jota elokuvassa on Ijäksen työksi hyvin vähän.

Tuotanto on miehitetty tunnetuilla ja hyväksi havaituilla näyttelijöillä, mutta monien osalta ei kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvin nuorelta näyttävää Niittymäkeä on pitkälti nimenomaan tästä syystä mahdotonta uskoa kolmikymppiseksi Jussiksi. Sivuroolien tulkitsijoista ylitse muiden nousevat Hannu-Pekka Björkmanin näyttelemä viinaanmenevä pappi ja Mimmi Louhelan näyttelemä Jussin ensirakastettu. Hirviniemi on parhaimmillaan juuri Björkmanin kanssa näytellessään.

Kari Sohlbergin viimeisiin kuvaustöihin lukeutuva televisioelokuva on yksi surullinen esimerkki siitä, miten Yleisradiolla ei panosteta lainkaan omien tuotantojen visuaaliseen ilmeeseen: kalusto on huonoa, vaikka niiden käyttäjät ovat rautaisia ammattilaisia. Kun ottaa huomioon, miten vähän Yleisradio lopulta tekee omia tuotantoja, luulisi heidän niihin panostavan, mutta eipä siltä näytä.


LISÄMATERIAALI

Lisämateriaalia ei ole.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia / YLE
  Tekstitys: Suomi
  Ääni: Dolby Digital 2.0
  Kuva: 16:9
  Levyjä: 1

s

Osta tämä elokuva

 |