pekkajapatkalumimiehenjaljilla

PEKKA JA PÄTKÄ LUMIMIEHEN JÄLJILLÄ
Suomi 1954

Ohjaus: Armand Lohikoski
Käsikirjoitus: Armand Lohikoski, Reino Helismaa
Tuotanto: T. J. Särkkä / Oy Suomen Filmiteollisuus (SF)
Pääosissa: Esa Pakarinen, Masa Niemi, Siiri Angerkoski, Anneli Sauli

1 tunti 25 minuuttia

Ville Salmisen ohjaama Pekka Puupää (1953) pysytteli talvisessa Helsingissä, kun taas Salmisen jälkeen sarjan puikkoihin astunut Armand Lohikoski vei Pekka Puupää kesälaitumilla -filmin (1953) tapahtumat keskelle kesäistä maalaismaisemaa. Sarjan kolmannessa osassa ollaan keväisessä Helsingissä ja lumisessa Lapissa.

Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä tuntuu saaneen parhaimman Puupää-filmin maineen, eikä se huono olekaan. Elokuva alkaa yksinkertaisesti, mutta lupaavasti. Alkutekstijakson ajan Pätkä (Masa Niemi) kulkee kaupungilla aprillaamassa ihmisiä, menee sitten Pekan (Esa Pakarinen) oven taakse, mutta Pekka vetelee hirsiä jo viidettä päivää eikä tule avaamaan. Niinpä Pätkä joutuu kiipeämään kerrostalon ulkoseinää pitkin ylös ja hyppäämään ikkunasta sisään.

pekkajapatkalumimiehenjaljilla1t pekkajapatkalumimiehenjaljilla2t

Kaksikko lukee lehdestä radiojuontaja Karvajärven (Leo Lähteenmäki) luvanneen miljoonia markkoja sille, joka tuo Lapissa majailevan lumimiehen radiotalolle iltasaunaan. Pekka ja Pätkä päättävät lähteä Lappiin lumimiesjahtiin ja ottavat Justiinan (Siiri Angerkoski) syötiksi. Matkalla he tapaavat Timon (Olavi Virta), edellisestä elokuvasta tutun Kalevin kaksoisveljen, joka on matkalla tapaamaan vaaleaa heilaansa (Tuija Halonen). Timon heilaa liehittelee jo Åke Lindmanin näyttelemä hiihdonopettaja, mutta onneksi Timo sattuu tutustumaan junaan tummaan neiti Sirkkuseen (Anneli Sauli).

Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä -elokuvassa onkin koko 13-osaisen Puupää-sarjan paras näyttelijäkaarti. Varsinkin Anneli Sauli on hauska nähdä Puupäitten maailmassa, vaikka hänen roolihahmonsa onkin paperinohut. Olavi Virta on nytkin kertaa hyvässä vedossa.

pekkajapatkalumimiehenjaljilla3t pekkajapatkalumimiehenjaljilla4t

Tällä kertaa käsikirjoitus on krediittienkin mukaan ohjaaja Armand Lohikosken ja Reino Helismaan yhteistyötä. Helismaan panos näkyy ainakin irtoheitoissa, joissa lihava mies kyselee, milloin ruoka-aika on. Lohikoski on ollut visuaalisessa mielessä yritteliäis ja huolellinen vitsien rakentamisessa. Mainittu seinäkiipeilyjakso oli toki studiossa lavasteiden kanssa toteutettu, eikä se ollut Lohikosken oma keksintö, vaan jo Hollywoodista tuttu yksinkertainen kikka. Silti Lohikoski vaivautui panemaan sen Puupää-filmiin, jonka kaltaisille filmeille sarjan ensimmäisen osan ohjannut Ville Salminen ei niin paljon arvoa antanut.

Elokuvan visuaalisesta annista hauskinta on pitkähkö jakso, jossa Pekka, Pätkä ja syöttinä toimiva Justiina kiipeilevät pitkin tuntureita mestästäen lumimiestä, joka on itse asiassa heistä koko ajan vain muutaman askeleen päässä.

tahtitahtitahtitahti2tahti2

 
LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VLMedia
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 1.0
  Kuva: 4:3 (1.33:1), mv
  Levyjä: 1

s

DVD-julkaisu on tehty erittäin huonokuntoisesta esityskopiosta, josta puuttuu pieni pätkiä ja ääniraita on erittäin hiljainen.

Ensi-illat

Perjantai 28.2.

erityisetjuliste eramaankutsujuliste

theinvisiblemanjuliste sonicthemoviejuliste

uskomatonluolapelastusjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elamaakuolemanjalkeenjuliste aikajonkasainjuliste2 nakemiinneuvostoliittojuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja