PERKELE! KUVIA SUOMESTA
Suomi 1971

Ohjaus: Jörn Donner, Jaakko Talaskivi, Erkki Seiro
Käsikirjoitus: Jörn Donner, Jaakko Talaskivi, Erkki Seiro
Tuotanto: Arno Carlstedt / FJ-Filmi Oy

1 tunti 39 minuuttia


 

"Tukholma on Suomen neljänneksi suurin kaupunki".

Jörn Donner dokumentissa Perkele! Kuvia Suomesta (1971)


Usein ajatellaan, että ulkomaalainen on paras kuvailemaan Suomea ja suomalaisia. Ainakin se on mielenkiintoista vaihtelua, ellei muuta. Mutta kun sellainen henkilö, joka on perehtynyt dokumenttielokuvansa aiheeseen, on luvassa varmasti enemmän ajatuksia herättävä katselukokemus. Suomalaisia ja muunkin maalaisia ihmisiä, ihmissuhteita, yhteiskuntaa, politiikkaa ja ties mitä urallaan kuvannut Oscar-voittaja Jörn Donner oli vuosina 1970-197 kuvatun Perkele! Kuvia Suomesta -dokumentin johtohahmo, vaikka ei tietystikään dokumentin ainoa luova tekijä. Hänen lisäkseen mukana olivat Jaakko Talaskivi ja Erkki Seiro.

Heti Perkeleen alusta lähtien on selvää, että sen tarkoituksena on nimenomaan herättää keskustelua ja nostattaa tunteita. Se esittelee Suomen sellaisena, miten dokumentissa haastateltavat henkilöt sen näkevät; paskana maana, jossa ei kannata tehdä töitä, kun palkkaa ei tule tarpeeksi. Ruotsi on paljon mielenkiintoisempi paikka useiden haastateltavien mukaan. Vaikka filmin tekijät kuvasivat elokuvaansa vuoden ajan eri puolilla Suomea eivät he löytäneet kunnon syitä siihen, miksi asiat olivat tuolloin miten ne olivat. Sen sijaan he löysivät Tampereen teatterissa Shakespearen näytelmässä esiintyneen Tapani Pertun ja tivasivat häneltä, miksi teatterissa esitetään Shakespearea, kun komedia puree yleisöön paremmin. Lisäksi eräästä baarista he löysivät neidon, joka oli valmis makaamaan ilmeisesti varsin pienen kuvausryhmän jäsenten kanssa 200 markasta. Donnerin tyyliin tässä leikkaamattomassa versiossa ns. rakkauskohtaus on mukana.

Perkele! Kuvia Suomesta on kirjaimellisesti mustavalkoinen kuvaus Suomesta, joka on saattanut aikanaan nostattaa suuria tunteita, mutta joka ei tänä päivänä enää säväytä. Silti se ei ole missään nimessä huono, vaan pikemminkin mielenkiintoinen juuri siitä syystä, että nyt lähes 40 vuotta filmin valmistumisen jälkeen voidaan verrata sitä, miten Suomi on muuttunut noista ajoista.LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

Julkaisija: Finnkino
Tekstitys: Englanti, ruotsi
Ääni: Dolby Digital 2.0
Kuvaformaatti: 4:3
Levyjä: 1
Ikäraja: 15


Alkuperäismateriaali ei ole säilynyt kovin hyvin.

Kiitokset arvostelukappaleesta Finnkinolle!

 

 

 


Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja