MUUTTOLINNUN AIKA
Suomi 1991

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Petra Tarjanne / Reppufilmi
Pääosissa: Antti Litja, Hanna Manu, Kari Heiskanen

1 tunti 31 minuuttia


Anssi Mänttärin
elokuvien yksi toistuvista teemoista on ollut vanhemmuus ja perhesuhteet. Esikoisohjauksessa Pyhä perhe (1976) kuvattiin isän alkoholismin vaikutusta muuhun perheeseen, Rakkauselokuvassa (1984) lapsettomuutta ja Anni tahtoo äidin (1989) kohdalla oli kyse komedia yksinhuoltajaisästä ja tämän yrityksistä löytää ”uusi äiti” tyttärelleen. Muuttolinnun ajassa kerrotaan toisistaan vieraatuneista isästä ja tyttärestä.

Antti Litja nähdään väsähtäneenä ja värittömänä Ossina, jonka 17-vuotias tytär Katja (Hanna Manu) muuttaa isänsä luokse asumaan kymmenen vuotta kestäneen välirikon jälkeen. Katja on muuttanut pois äitinsä ja tämän uuden aviomiehen luota isänsä vanhaan kotitaloon, jolla ei juurikaan ole mitään aktiviteettia tarjota. Uuden tuttavan kautta Katja kuitenkin löytää työpaikan erään ravintolan tarjoilijana ja mahdollisen tulevan poikaystävän naapurustossa asuvastaa ikätoverista.

 

Ossin naapurineina nähtävän pariskunnan (Kari Heiskanen ja Liisa Halonen) tuntuu olevan Ossin elämääkin värittömämpää, vaikka heillä on pieni lapsi. Yllättävä syy tähän kerrotaan elokuvan loppupuolella, jonka jälkeen pariskunnan elämä näyttääkin yllättävän värikkäältä ja iloiselta tilanteen huomioon ottaen.

Koko elokuva perustuu tilanteeseen, joka lienee tuttu monille: miten tutustua ihmiseen, johon on pakko tutustua vain sen takia, koska on tälle sukua. Katjan ja Ossin tapauksessa kaunoja ei kuitenkaan ole, koska Katja on valmis muuttamaan isänsä luokse ja yrittää oppia ymmärtämään tätä. Mikäli hän vihaisi isäänsä ja kantaisi tälle kaunaa, ei hän tulisi lähellekään tätä. Toki häntä kiinnostaisi tietää, miksi äiti ja isä erosivat ja miksi isä ei pitänyt tyttäreensä mitään yhteyttä kymmeneen vuoteen. Tarina ei ole ainoastaan uskottava, se on realistinen, loppuratkaisuneen päivineen.

 

Mänttärille tämän uran ainoan Jussin parhaasta käsikirjoituksesta tuonut elokuva ei ole yhtä tiivis kuin ohjaajansa monet muut filmit, joka on elokuvan suurin heikkous ja lienee myös merkittävä syy siihen, ettei elokuva tempaa mukaansa kuin ajoittain, vaikka tarina onkin kiinnostava. Paljon on ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevän Hanna Manun varaan laskettu, mutta kokemattomuudestaan huolimatta (tai ehkä osittain juuri siksi) hän on tehnyt kiinnostavan roolityön. Kiinnostavuutta ei haittaa se, että Manu on kuin ilmetty nuori Elina Pohjanpää. Yhdennäköisyys ja samanhenkisyys on häkellyttävän suuri, jos vertaa Manua Muuttolinnun ajassa ja Pohjanpäätä Matti Kassilan Isän vanhassa ja uudessa (1955). Jopa elokuvien tarinoissa on yhtäläisyyksiä.


LISÄMATERIAALI

Antti Litja, Anssi Mänttäri ja Hanna Manu muistelevat elokuvan tekemistä (7 min), Musiikkiterveiset Pohjois-Koreasta -dokumentti ja trailereita.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VL-Musiikki
  Tekstitys: -
  Ääni: Dolby Digital Stereo
  Kuva: 16:9 väri
  Levyjä: 1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja