pirunpelto

PIRUNPELTO
Suomi 2009, 2011

Ohjaus: Jukka Mäkinen
Käsikirjoitus: Jukka Mäkinen, Heikki Luoma
Tuotanto: Sirpa Bertling / Yleisradio
Pääosissa: Matti Ristinen, Karoliina Blackburn

10 tuntia


Erinomaisen Vain muutaman huijarin tähden-, Peräkamaripojat- ja Mooseksen perintö -sarjoista koostuneen ”trilogian” sekä sen heikon neljännen osan käsikirjoittaneet Heikki Luoma ja Jukka Mäkinen aloittivat vuonna 2009 uuden komediasarjan, joka on nyt pyörinyt neljän tuotantokauden ajan suurille katsojamäärille. Yhtäläisyyksiä näiden sarjojen välillä on paljon.

Hyvin rytmitetty ja etenevä Pirunpelto on kertomus pienestä maalaiskaupungista, jonka muutamat silmäätekevät johtohahmot yrittävät parhaansa mukaan pettää kaikkia muita kyläläisiä. Pankinjohtaja Ossi Östelä (Teijo Eloranta) ja Tyrjän Betonin johtaja Vilho Tyrjälä (Esko Salmela) tyttärensä Piikun (Sanna Saarijärvi) kanssa ovat ilmeisen riippuvaisia toisistaan, mutta syitä eivät tiedä ketkään muut kuin he itse. Heidän kanssaan bisnestä tekee sorakuopan omistava Sorjonen, jota Jussi Myllymäki näyttelee jatkuvasti karjuen ja paskaiset naurut juttujensa perään päästäen – ilman, että siinä olisi mitään hauskaa. Hahmo on selkeä kopio Matti Tuomisen hahmosta käsikirjoittajan ja ohjaajan jo mainitusta aikaisemmasta hittisarjasta. Sorjostakin ärsyttävämpi roolihenkilö on kuitenkin Saarijärven näyttelemä Piiku.

Kilpailevan soramontun omistava vanhapoika Huuko on kuollut epäilyttävissä olosuhteissa. Hänen ystävänsä, kuorma-autoilija Asseri (nuuskamuikkusmainen Erkki Kauppinen) ja tyttärensä Anni (Karoliina Blackburn) saavat vihdoinkin yhteyden Huukon poliisina työskentelevään poikaan, Tommiin (Matti Ristinen). Tommi ei ole tietoinen isästään eikä tämän kuolemasta, mutta uteliaisuus voittaa ja hän saapuu Tyrisevälle Annin kutsusta. Yhdessä Annin ja Asserin kanssa Tommi ryhtyy selvittämään isänsä kuolemaa sekä hämäräbisneksiä, joilla kuolinpesää hoitava pankinjohtaja yrittää viedä hänen perintönsä ja siinä samalla Asserin elinkeinon.

Henkilöhahmoja riittää, mutta vaikka niistä jokaisen elämää kuvataan varsin avokätisesti, pysyy sarja hyvin koossa ja erittäin helposti seurattavissa. Siinä missä Sorjosen hahmo ei tuo mukaan yhtään komiikkaa vaikka niin on selvästi toivottu, ovat koomisesta puolesta vastuussa lihava sikafarmari (Harri Ekonen), Sorjosen hitaammanpuoleinen palkollinen (Jukka Salmela) sekä vanhemmiltaan perimää maatilaa asuttavat Jari (Jari Salmi) ja Saara Kievari (Sinikka Mokkila). Kievarin sisarukset ovat toisiaan kurkkuaan myöten täynnä, mutta silti toisistaan täysin riippuvaisia vanhojapoikia ja -piikoja. Jari juoksee epätoivoisesti naisten ja ”ykkösherkkujensa” perässä, Saara puolestaan häätää käpälämäkeen jokaisen hänen kamariinsa pyrkivän miehen.

Ammattinäyttelijöiden vastapainoksi mukana on amatöörejä, jotka eivät sovi rooliinsa ja jotka eivät ole ymmärtäneet tai saaneet ohjausta sen suhteen, mitä eroa on kesäteatterin ja television näyttelijätyön suhteen. Jotkut ns. amatööreistä sitten taas ovat oikein hyviä rooleissaan, vaikka roolihahmoissa itsessään ei suuria lähtökohtia ja hurraamista olisikaan.

Tarinan- ja kuvakerronnan suhteen Jukka Mäkelä on vahva ammattilainen, joka näkyy Pirunpellossakin. Luulisi kuitenkin, että viimeistään 2000-luvulla Yleisradiossakin vihdoinkin olisi ymmärretty, kuinka merkittävää visuaalisuus on televisiotuotannoissakin, mutta ei. Kuvakompositiot toimivat, mutta itse kuva tuo kuitenkin mieleen vain televisiouutiset – siinä ei ole tyylikkyyttä tai ilmeikkyyttä, joita sopii fiktiotuotannoilta vaatia.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VL-Musiikki / YLE
  Tekstitys: Ohjelmatekstitys
  Ääni: Stereo
  Kuva: 16:9
  Levyjä: 1

s

Ensimmäinen ja toinen tuotantokausi ovat saatavilla omina julkaisuinaan.

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja