3 SIMOA
Suomi 2012

Ohjaus: Teemu Nikki
Käsikirjoitus: Teemu Nikki, Jani Pösö
Tuotanto: Teemu Nikki, Jani Pösö
Pääosissa: Rami Rusinen, Olli Rahkonen, Paula Vesala

1 tunti 26 minuuttia

PMMP-laulajaduosta tuttu Paula Vesala teki näyttelijädebyyttinsä Arto Halosen Prinsessassa (2010) ja vaikka Eevan rooli Teemu Nikin 3 Simossa on vasta hänen toinen elokuvatehtävänsä, on Vesalan roolisuoritus ehdottomasti yksi vuoden parhaimmista kotimaisen elokuvan saralla. Siitäkin huolimatta, että rooli on komediaelokuvassa, joissa ei yleensä naisnäyttelijöille anneta suuriakaan mahdollisuuksia.

Eeva on yksinhuoltajaäiti, joka ennen lapsensa syntymää vietti railakasta elämää alkoholin ja yhden yön suhteiden parissa – siitä tuloksena on puolivuotinen Simo-vauva, jonka isästä Eeva muistaa vain tämän nimen, jonka poikakin on omakseen saanut. Eräänä kauniina kesäpäivänä päättää lapsen isä (Olli Rahkonen) ystävänsä Lassen (Rami Rusinen) kanssa ilmestyä kuvioihin. Asuntoryöstöillä itsensä elättävät vetelehtijät ovat kovasti rahan tarpeessa, sillä ryöstösaalit ostava Rimpi (Matti Onnismaa) ei turhan paljon maksanut nokkahuilusta ja koulurepusta. Kaiken lisäksi Simo on korviaan myöten veloissa Rimpille, jolle pienistä kuukausieristä koostuva osamaksu ei sovi.

 

Simo kertoo pojastaan Lasselle vasta nyt ensimmäisen kerran, sillä hän muistaa Eevalla olevan perintökorun, josta saatavat rahat voisivat helpottaa heidän tilannettaan. Jonkun on mentävä Eevan luokse ja varastettava koru, mutta itse hän ei siihen suostu, eihän häntä ole kyseinen nainen tai edes oma poika kiinnostanut aiemminkaan. Lasse lähtee asialle, esittäytyy Simona, Eevan pojan isänä. Valheet seuraavat toisiaan, pian vietetään pojan puolivuotissyntymäpäiviä appivanhempien ja muutamien muiden lähisukulaisten voimin, eikä yhden päivän aikana ole mahdotonta rakastua mukavaan ja hyvännäköiseen yksinhuoltajaäitiin siten, että on valmis perustamaan perheen tämän kanssa. Jos se vain rikollisen elämän ja kaiken valehtelemisen jälkeen onnistuu.

Erittäin hauskan Kaveri-lyhytelokuvan ja erittäin huonon Suomen Marsalkka -elokuvan talvisotajakson aikaisemmin ohjanneen Teemu Nikin yhdessä Jani Pösön kanssa käsikirjoittama 3 Simoa on kauan kaivattu, erittäin toivottu raikas tuulahdus suomalaiseen komediaelokuvaan, jossa ei kovin monia hienoja hetkiä ole viime vuosien aikana ollut. Kaverin tavoin hyvin yksinkertaisesta asetelmasta syntyy hauska, varsin tapahtumarikas komedia omalaatuisista miehistä ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Simon ja Lassen lisäksi 3 Simon omalaatuisia miehiä edustaa Anders (Pekka Strang), suomenruotsalainen vartija, joka on kovin innokas pamputtamaan.

Esikoiselokuvaksi poikkeuksellisen hyvin hallittu kokonaisuus tuo kesäisen tuulahduksen keskelle talvea. Erinomaisesti rytmitetyn elokuvan tasokasta näyttelijätyötä on ilo katsella, varsinkin kun elokuva esittelee entuudestaan tuntemattomia kasvoja, joiden replikointi on muuten poikkeuksellisen selkeää. Erityisen paljon tämän elokuvan jälkeen jää odottamaan Vesalan tulevia rooleja, mutta myös Rusisen, Rahkosen ja Strangin tulevat työt muuttuivat välittömästi paljon kiinnostavammiksi.

 

Omalta osaltaan merkittävän panoksensa elokuvan kesäiseen tunnelmaan tuovasta kuvauksesta on vastannut Jyrki Arnikari, jolla on takanaan kolmikymmenvuotinen elokuvaura, mutta jota jostakin syystä ei ole vuosikausiin hyödynnetty pitkien elokuvien pääkuvaajana. Jo Kaverin yhdessä tehneiden Arnikarin ja Nikin yhteistyö toimii, eikä 3 Simon kuvallinen ilmaisu ole kliinisen mitäänsanomatonta kuten niin monissa muissa kotimaisissa elokuvissa tänä päivänä. Se, että elokuvan tekoon käytettiin alle kolmesataatuhatta euroa ei näy, mutta hieman kyllä kuuluu, sillä vaikka erityisesti dialogi on harvinaisen selkeästi äänitetty, on ääniraita muuten varsin hiljainen. Ehkä vika on DVD-julkaisussa, kuka tietää.

Erikseen on vielä mainittava se, että asiaakin elokuvasta löytyy. Yksi hyvä esimerkki siitä on Simon asuntoryöstökeikka, joka muuttuu kotiapulaisena toimimiseksi, kun iäkäs asukas (Ritva Vepsä) onkin kotona. Kun kotiapulainen vaihtuu harvase kerta, on sitä varkaiden helppo hyödyntää. Tämä on eräänkin tuntemani vanhan ihmisen siunailunaihe, jota en olisi uskonut käsiteltävän fiktioelokuvassa, vielä vähemmän komediassa.

Jään suurella mielenkiinnolla ja innolla odottamaan Nikin seuraavaa elokuvaa, olkoon sekin komedia ja vielä tätäkin parempi. Harmi vain, että tässä maassa ei 3 Simon elokuvateatterimenestyksen perusteella näytä olevan markkinoita hyville kotimaisille komedioille. Toivottavasti kansa kuitenkin löytää tämän elokuvan nyt DVD:n kautta.


LISÄMATERIAALI

Nikin, Pösön, Rahkosen, Rusisen ja Vesalan kommenttiraita, elokuvan trailereita, kolme musiikkivideota ja yksi karaokevideo, poistettuja kohtauksia, pieleen menneitä ottoja, televisioon tehdyt neljä lyhyttä making of -pätkää, nettiin tehtyjä making of -videoita puolen tunnin verran, Nikin absurdi neliminuuttinen Kalajuttu-lyhytelokuva (2011) sekä hahmojen esittelyt tekstiruutuina.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: FS Film
  Tekstitys: Englanti, ruotsi
  Ääni: Dolby Digital 5.1, 2.0
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja