TIE POHJOISEEN
Suomi 2012

Ohjaus: Mika Kaurismäki
Käsikirjoitus: Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä
Tuotanto: Mika Kaurismäki / Marianna Films
Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann

1 tunti 53 minuuttia

Mika Kaurismäki on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran sekä näytelmä- että dokumenttielokuvien ohjaajana kotimaassa ja ulkomaillakin. Suuren yleisön suosion hän sai vasta Haarautuvan rakkauden talo -komedialla vuonna 2009 eikä suotta. Sitäkin suurempi menestys oli tämänvuotinen Tie pohjoiseen, jonka saamat yli 260 000 katsojaa todistavat sen, että Vesa-Matti Loiri on yhä Suomen ainoa filmitähti. Sitähän hän on ollut jo 1970-luvulta lähtien.

Kaurismäen ja Sami Keski-Vähälän yhdessä kirjoittama Tie pohjoiseen on nimenomaan Loiria ja Samuli Edelmannia varten kirjoitettu tie-elokuva, jossa matkataan Helsingistä aina Lappiin saakka vanhassa amerikkalaisessa avoautossa. Edelmann näyttelee Timo Porolaa, menestynyttä konserttipianistia, jonka isä Leo lähti merille 35 vuotta sitten. Nyt Leo (Loiri) palaa mitään etukäteen ilmoittamatta.

Aluksi näyttää siltä, että pulskaan kuntoon päässyt, poikansa tavoin sokeritautia sairastava Leo ei ole suhtautunut kovinkaan vakavasti poissaoloonsa. Totuus kuitenkin paljastuu, kun hän houkuttelee Timon mukaansa automatkalle kohti pohjoista. Reissun aikana hän kertoo Timolle totuuden lähdöstään ja Timon Jyväskylässä asuvasta siskosta (Mari Perankoski) – jolla on hyvin omalaatuinen aviomies (Peter Franzén) – sekä kaikesta siitä, mikä vuosien varrella on kertomatta ja kokematta jäänyt. Matkan aikana isä ja poika tutustuvat toisiinsa, ensimmäistä kertaa.

Kaurismäen aikaisemman tie-elokuvan, Rosson (1985), tavoin tässäkin filmissä on yksi sen tarinaan oleellisesti liittyvä laulu, nimittäin Kuolleet lehdet, jota kertaillaan useampaankin kertaan. Kuolleet lehdet on myös se yksi pakollinen laulunumero, joka on oltava elokuvassa, jonka päärooleissa nähdään Loiri ja Edelmann. Irrallinen laulunumero se ei silti ole, vaan monellakin tapaa tärkeä osa tarinaa, isän ja pojan maailmat yhdistävä tekijä.

Replikoijana Loiri on edelleen omaa luokkaansa, saaden täysin arkipäiväisestäkin lausahduksesta yhtä hauskan kuin tarkkaan hiotusta vitsistä. Loirin roolisuoritus on kokonaisuudessaan hänen pitkän elokuvauransa parhaimpia, ja siitä on riisuttu kaikki teatraalisuus ja teatterimaisuus, jota hänen joissakin aikaisemmissa vakavissa rooleissaan oli. Vuoden ehdottomasti merkittävin miesnäyttelijän roolisuoritus suomalaisessa elokuvassa.

Loiri ei liene vähäisin syy siihen, miksi Edelmannkin pääsee loistamaan. Suuren mestarin vastanäyttelijänä hän tekee Timona tähänastisen filmiuransa parhaimman roolisuorituksen, vaikka roolin lähtökohdat eivät olekaan yhtä värikkäät kuin vaikkapa Jussin osa Aleksi Mäkelän Häjyissä (1999).

Kaurismäen vakaalla ammattitaidolla ohjaama elokuva on erittäin hauska, hyvin kirjoitettu ja näytelty. Se käsittelee toisistaan erkaantuneitten isän ja pojan suhdetta kuin jos Kaurismäki ja Keski-Vähälä olisivat olleet vastaavassa tilanteessa tai päässeet tällaista yhteenpaluuta läheltä seuraamaan.


LISÄMATERIAALI

Traileri, teaseri ja kuvagalleria.

BLU-RAY-JULKAISU

  Julkaisija: FS Film
  Tekstitys: Suomi heikkokuuloisille, ruotsi
  Ääni: DTS-HD Master Audio 7.1 & 5.1
  Kuva: 16:9 (2.35:1)
  Levyjä: 1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Perjantai 16.8.

onceuponatimeinhollywoodjuliste pakomuurintakaajul

innadeyardjul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

veeranmaaginenelamajuliste olensuomalainenjuliste tottumiskysymysjuliste marianparatiisijuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja