ERI LYHYTELOKUVIA
Suomi 1950-luku

Ohjaus: Harry Lewing
Käsikirjoitus: Harry Lewing
Tuotanto: Suomi-Filmi Oy
Esiintyjät: K.J. Ståhlberg, C.G.E. Mannerheim, ym.

2 tuntia 5 minuuttia

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) DVD-julkaisutoiminta on ollut erittäin merkittävää, mutta julkaisujen määrässä mitattuna vähäpätöistä, sen tosin on tarkoitus muuttua hyvinkin pian, nyt kun KAVA:n omistuksessa ovat niin Suomi-Filmin kuin Suomen Filmiteollisuuden elokuvien teatteri- ja videolevitysoikeudet. Kauppakirjojen (jos niissä rahasta edes puhuttiin) allekirjoittamisen jälkeen ensimmäisenä DVD:lle ehtivät kuitenkin kaksi dokumenttijulkaisua eivätkä ne Valentin Vaalan ja kumppaneiden elokuvat, joita on jo vuosia DVD:lle odotettu.

19. lokakuuta 2012 kauppoihin ilmestyivät KAVA:n julkaisemat ja Finnkinon levittämät kokoelmat Autoillen ja Ståhlbergista Kekkoseen, joista jälkimmäinen on luonnollista jatkoa KAVA:n aikaisemmin julkaisemille sota- ja olympiadokumenteille. Reilut kaksi tuntia kestävä kokoelma sisältää kahdeksan lyhytdokumenttia Suomen tasavallan kahdeksasta ensimmäisestä presidentistä. Nämä kahdeksan lyhytdokumenttia ovat dokumentaristi Harry Lewingin Suomi-Filmille 1950-luvulla tekemiä veronalennuskuvia. Osa DVD:n materiaalista on tuttua, mutta paljon myös hyvin harvinaista, nykysukupolville ehkäpä jopa ennennäkemätöntä.

K.J. Ståhlbergin vuosia jälkikäteen kuvattu virkaanastujaispuhe aloittaa hänestä kertovan dokumenttipätkän, jossa nähdään pätkiä myös hänen 80-vuotispäiviltään, jossa paikalla oli myös tasavallan silloinen presidentti Mannerheim. Vieläkin juhlallisempi tapahtuma olivat Ståhlbergin valtiolliset hautajaiset, jotka koittivat noin vuosi Mannerheimin hautajaisten jälkeen. Lewingin näitä dokumentteja 1950-luvulla tehdessä olikin aika jättänyt jo kaikista siihenastisista presidenteistä, lukuun ottamatta tietysti Kekkosta.

Ståhlbergista Kekkoseen -kokoelma on myös hyvä muistutus meille nykyihmisille siitä, minkälaisia oikeat presidentit olivat – ainakin edustusmielessä. Heidän aikanaan presidenteillä oli kyllä muitakin tehtäviä kuin edustusluontoisia, mutta siitä huolimatta he kaikki olivat varsinkin nykypresidentteihin verrattuna erittäin edustuskelpoisia valtionpäämiehiä. Paljon tällä oli tekemistä tietysti heidän luontaisen auktoriteettinsa kanssa, jollaista ei viime vuosikymmenten suomalaisilla presidenteillä ole nähty.

Nämä dokumentit ovat täysin kritiikittömiä suurmieskuvaa rakentavia kertomuksia maamme isistä, eikä heistä puhuttaessa vältellä suurta liioittelua. Selostajan kertomuksen presidenttien saavutuksista ja heidän tunnettavuudestaan ”kaikkialla maailmassa” tuo mieleen Pohjois-Korean diktaattoria koskevat ylistyspuheet, joista maan ”propagandaviranomaiset” ovat vastuussa. Tämä oli kuitenkin ajan henki Suomessa. Kekkos- ja erityisesti Paasikivi-dokumentit käsittelevät erityisen paljon Suomen ja Neuvostoliiton suhteita, joka sekin oli ajan henkeä.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Finnkino / KAVA

Tekstitys:
Ei tekstitystä

Ääni:
Mono

Kuva:
4:3, mv (Kekkos-dokumentti väreissä)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja