SITOUTUMISEN ALKEET
Suomi 2008

Ohjaus: Juha Rosma
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen
Tuotanto: Anna-Maija Halonen / YLE TV2
Pääosissa: Anni-Kristiina Juuso, Malla Malmivaara, Kai Vaine

3 tuntia 8 minuuttia

Napapiirin sankarit -elokuvan käsikirjoittajana parhaiten tunnetun Pekko Pesosen kirjoittama ja Juha Rosman ohjaama Sitoutumisen alkeet -minisarja on poikkeuksellisen toimiva 2000-luvun kotimainen draamasarja. Pitkälti tähän ovat syynä henkilöhahmot ja niiden näyttelijät, mutta muutakin hyvää tuotannosta löytyy.

Neliosainen sarja kertoo Keskisten perheen erilaisista ongelmista. Ikääntyvä, autokorjaamon omistava isä, Urpo (Sulevi Peltola), on alkoholisoitunut vaimonsa kuoleman jälkeen, vaikka pystyykin useimpina aamuina tulemaan töihin vichyveden voimalla. Urpon tyttäret ovat keskenään hyvin erilaisia: isosisko Mirka (Anni-Kristiina Juuso) on viisivuotiaan kehitysvammaisen pojan yksinhuoltajaäiti ja työskentelee mekaanikkona isänsä autokorjaamolla. Pikkusisko Janita (Malla Malmivaara) on kevytkenkäinen nuori nainen, joka elää yli varojensa ja lentääkin lopulta ulos asunnostaan, joutuen muuttamaan takaisin isänsä luo.

sitoutumisen sitoutumisen

Mirkan arki muuttuu, kun hän yhtenä iltana päätyy samaan sänkyyn erään mukavanoloisen ja -näköisen miehen kanssa, joka tosin seuraavana aamuna kertoo seurustelevansa. Kun Mirka on sitten viemässä Vili-poikaansa (Samuel Shipway) uudelle puheterapeutille, onkin pojan uusi puheterapeuttitäti sittenkin setä ja tuo samainen mies, Reko (Kai Vaine). Aluksi Mirkan kaunat Rekoa kohtaan riittävät syyksi etsiä toinen puheterapeutti, mutta lopulta hän päättää kuitenkin viedä poikansa Rekon luo. Hyvin nopeasti Mirkan ja Rekon välille kehittyy suhde, jossa kummallakin osapuolella on huomattavia vaikeuksia pystyä sitoutumaan.

Samanaikaisesti Janita puolestaan tutustuu Kosti-nimiseen hakkerinörttiin (Tuomas Uusitalo), joka kehittää sairaan ihastuksen Janitaan. Tässä onkin sarjan heikoin osa-alue, sillä draaman tai pienoisen jännityksen sijaan Janitan ja Kostin tuttavuus aiheuttaa enemmänkin myötähäpeää ja huvittuneisuutta. Jos lähdetään vakavissaan kertomaan mielenvikaisesta vaanijasta, yleensä sellaiseksi otetaan joku muu kuin se kaikkein naurettavin ja oletettavin vaihtoehto, eli lihava, yksinäinen poika.

sitoutumisen sitoutumisen

Sitoutumisen alkeiden käsikirjoitus on hyvin tutunlainen, mutta ehkä juuri siksi se toimii hyvin. Pääosassa ovat henkilöhahmot, eivät tapahtumat, ja henkilöhahmojen kirjoittamisessa ja luomisessa on onnistuttu oikein hyvin, samoin myös näyttelijäohjauksessa. Valkokankaalla vain venäläisessä Käessä (2002) ja norjalaisessa Kautokeinon kapinassa (2008) nähty Anni-Kristiina Juuso tekee taitavan roolisuorituksen, kuten myös pääasiassa televisiossa näytellyt Kai Vaine ja sittemmin monia elokuvia tähdittänyt Malla Malmivaara. Sulevi Peltolahan on aina erinomainen.

1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa muutamia outoja, vähän katsojia saaneita kotimaisia elokuvia ohjannut ja sittemmin YLE:n palvelukseen lähtenyt Juha Rosma on saanut Sitoutumisen alkeisiin erinomaisen rytmin. Televisiosarjalle varsin poikkeuksellisesti tässä tuotannossa ei ole ensimmäistäkään tylsää tai turhaa kohtausta, vaan kiinnostavuus ja laatu pysyy samalla tasolla alusta loppuun saakka. Myös Rosman kuvallinen ilmaisu on ammattitaitoista, vaikka digivideokuva itsessään ei niin hyvältä näytäkään.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VL-Musiikki / YLE
  Tekstitys: Suomenkielinen ohjelmatekstitys
  Ääni: Stereo
  Kuva: 16:9
  Levyjä: 1

Elokuvan kuvat: Harri Halonen / YLE

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja