REGINA JA MIEHET
Suomi 1983

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Anssi Mänttäri / Reppufilmi
Pääosissa: Rea Mauranen, Heikki Kinnunen, Jörn Donner

1 tunti 18 minuuttia

Jörn Donner saattaa hyvinkin olla huonoin, näkyvän uran tehnyt suomalainen elokuvanäyttelijä, mutta toisaalta hän on tarkoituksellisesti tehnyt itsestään niin kiinnostavan ja huvittavan persoonan, että häntä on paljon kiinnostavampi katsella kuin monia lahjakkaita näyttelijöitä. Ainakaan hän ei ole tylsä.

Anssi Mänttärin elokuvassa Regina ja miehet (1983) Donner näyttelee Jörn Donnerin näköistä ja oloista kirjailijaa, jolle ei elokuvassa anneta nimeä. Kirjailija on sivuosassa, pääosassa on Rea Maurasen näyttelemä Regina. Helsinkiläinen, keski-ikäinen nainen on erittäin kunnianhimoinen televisiotoimittaja, joka uskoo Kirjailijaa käsittelevän dokumenttinsa tekevän hänestä lopultakin suuren nimen. Kirjailija kyllä suostuu haastatteluun, mutta sepittää vastauksensa ja muuttaa niitä, jos jostakin syystä tehdään uusi otto ja kysytään sama kysymys uudelleen. Hienosta työnäytteestä ei näytä sittenkään tulevan yhtään mitään.

regina regina

Regina elää yhdessä iäkkään äitinsä (loistava Aino Lehtimäki) ja teini-ikäisen tyttärensä kanssa. Edesmenneen miehensä omistaman tekstiilitehtaan perinyt äiti on erittäin varakas ja omalaatuinen nainen, joka on aina valmis tukemaan alkoholisoitunutta taiteilijapoikaansa (Matti Pellonpää) ostamalla tämän töhertämiä maalauksia kovaan hintaan. Regina ei voi sietää veljeään eikä tämä häntä. Myöskään Reginan ex-mies ja tyttären isä (Paavo Piskonen) ei ole taloon tervetullut.

Regina ei varsinaisesti miesseikkailuita välttele, mutta tällä kertaa hän on aloittamassa vakavamman suhteen erään kirjallisuusasiantuntijan, Raimon (Heikki Kinnunen), kanssa. Reginan ura ja siihen liittyvä kunnianhimo kuitenkin tulevat ennen pitkää esiin ja uuden suhteen tielle.

regina anssimanttari

Reginaa ja miehiä voisi helposti kuvailla naisista kertovaksi elokuvaksi, mutta se ei varsinaisesti ole elokuva, jota täytyisi jotenkin kuvailla ja johonkin tiettyyn muottiin sovittaa. Kyseessä on uskottava, arkipäiväinen kertomus tavallisista, mutta omalaatuisista ihmisistä ja heidän keskinäisistä ihmissuhteistaan. Vaikealuonteisen naisen tyttärestä on tullut vaikea ihminen, niin myös tämän tyttärestä. Heidän kanssaan miehet sitten yrittävät parhaansa mukaan tulla toimeen, mutta lopulta heidän on joko alistuttava heidän valtansa alle tai lähdettävä pois.

Elokuva on Mänttärin Suvi-Marja Korvenheimo -trilogian keskimmäinen osa, edellinen oli ollut Toto (1982) ja seuraava tuli olemaan Huhtikuu on kuukausista julmin (1983). Miksi Mänttäri kreditoi ohjauksen ja käsikirjoituksen fiktiivisen naisihmisen nimiin, sitä en tiedä. Kaikki parhaimmat elokuvat naisista ovat miesten tekemiä, joten se tuskin on ollut syynä. Toisaalta taas Mänttäri oli ennen Totoa ohjannut vain yhden elokuvan, hyvän vastaanoton saaneen Pyhän perheen (1976), joten hänellä tuskin on ollut syytä yrittää harhauttaa kriitikoita ja katsojia; mitään negatiivista asennetta Mänttärin elokuvia kohtaan tuskin oli tuohon mennessä syntynyt.

Mänttärin monien muiden elokuvien tapaan Regina ja miehet on hyvin lyhyt, vain reilut seitsemänkymmentäminuuttia, josta ensimmäinen puolituntinen on aivan erinomainen. Mänttärin luottokuvaaja Heikki Katajiston linssin läpi Regina ja miehet todistaa jälleen sen, että 1980-luku oli erittäin rumaa aikaa ja sen ajan talvinen Helsinki oli vieläkin rumempi. Ehkä siksi kasari-Helsinki on paljon kiinnostavampi tapahtumapaikka ihmissuhdedraamalle kuin tämän päivän suhteellisen siisti ja kaunis pääkaupunkimme.


LISÄMATERIAALI

Citroen & miehet -nimen taakse kätkeytyvä tuore Mänttärin ja Donnerin 6-minuuttinen haastattelu, jonka olisi toivonut jatkuvan paljon pidempäänkin, sekä 28-minuuttinen Antaa timbilan soida -lyhytdokumentti (2001) mosambikilaiseta timbilamusiikkiperinteestä.

DVD-JULKAISU

  Julkaisija: VL-Musiikki
  Tekstitys: Englanti, ruotsi
  Ääni: Mono
  Kuva: 16:9
  Levyjä: 1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja