LAHJA
Suomi 1997

Ohjaus: Matti Ijäs
Käsikirjoitus: Matti Ijäs, Heikki Vuento, Auli Mantila
Tuotanto: Kari Kyrönseppä / YLE
Pääosissa: Kaija Pakarinen, Antti Litja, Pirkka-Pekka Petelius

1 tunti 18 minuuttia

Matti Ijäksen Kolme elokuvaa rakkaudesta -trilogian viimeinen osa on samalla sekä trilogian paras että yksi Ijäksen uran parhaimmista töistä. Jaakko Pyhälän kehutun Jonin (1983) yhdessä ohjaajan kanssa kirjoittaneen Heikki Vuennon, Pelon maantieteen ja Ystäväni Henryn ohjaajana parhaiten tunnetun Auli Mantilan ja Ijäksen yhdessä kirjoittama Lahja on yksi suomalaisen televisioelokuvan helmistä, mutta ikävä kyllä se on juuri sitä: televisioon tehty elokuva, joka ei sen takia ole jäänyt eikä tule jäämään kotimaisen elokuvan historian lehdille samoin kuin teatterielokuvat.

Erinomaisesti käsikirjoitettu Lahja on kertomus nelikymppisestä, hyvin säilyneestä Leilasta (Kaija Pakarinen), joka yhtenä aamuna jättää vielä nukkumassa olevalle miehelleen Jounille (Pirkka-Pekka Petelius) kirjeen ja suuntaa pois Helsingistä. Herättyään Jouni lukee kirjeen, mutta sen sisältöä ei katsojalle kerrota. Huonossa elokuvassa se olisi kerrottu, mutta Lahjassa kirjeen sisältö tulee hyvin nopeasti esiin muita teitä.

Leila saapuu Jounin siskon (Kristiina Elstelä) luokse ja lähtee tämän kanssa ravintolaan, tarkoituksenaan iskeä itselleen mies, jonka kanssa voisi tehdä lapsen, johon hänen aviomiehensä ei pysty. Ennen kuin ilta lähenee loppuaan, Jouni ilmestyy ravintolaan ja ne suunnitelmat kariutuvat siihen. Kotiinpaluun sijaan Leila lähtee ajamaan ilman määränpäätä, ajaa ojaan ja joutuu jäämään eräälle pienelle paikkakunnalle odottelemaan, että korjaamon nahjukset saavat auton kuntoon. Leila kirjautuu matkustajakotiin, mutta yksi koominen tragedia seuraa toistaan ja pian koko kylän miehet nimismiehestä (Antti Litja) lähtien ovat päästään pyörällä Leilan takia.

Erittäin tunnelmallinen elokuva on kuvattu mitä kuvauksellisimmissa paikoissa. Ijäksen kuvakerronta ei ole mitään televisiotasoa vaan puhdasta elokuvaa, ja Pauli Sipiläisen kameratyöskentelyä on ilo katsoa. Lahja onkin moitteettomasti kirjoitettu ja myös toteutettu, ja taso pysyy samanlaisena alusta loppuun saakka. Kuvauksen ja äänimaailman rauhallisuutta tukevat samaan tapaan käyttäytyvät näyttelijät.

Lahjan näkemisen jälkeen odotukset Vuennon, Mantilan ja Ijäksen kirjoittamaa sekä jälkimmäisen ohjaamaa Kaikella rakkaudella -elokuvaa kohtaan nousivat entisestään. Tällä kertaa Ijäksen filmi pääsee teattereihin, 1. helmikuuta 2013.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU


Julkaisija:
VL-Musiikki / YLE

Tekstitys:
Suomi

Ääni:
Dolby Digital Stereo

Kuva:
4:3

Levyjä:
1

Ensi-illat

Keskiviikko 16.1.

ironsky2juliste2

Perjantai 18.1.

glassjuliste2 greenbookjuliste

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

ironsky2juliste2 aurorajuliste olliverhawkjuliste ristorappaajajapullistelijajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

Katsotuimmat kotimaiset 1970–

1. Tuntematon sotilas (2017) 1 017 201
2. Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) 750 965
3. Maa on syntinen laulu (1973)
711 909