ROUVA PRESIDENTTI
Suomi 2012

Ohjaus: Aleksi Bardy
Käsikirjoitus: Aleksi Bardy, Osku Pajamäki
Tuotanto: Osku Pajamäki, Miia Haavisto / Funny Films
Esiintyjät: Tarja Halonen, Pentti Arajärvi

1 tunti 30 minuuttia

Vasemmistoliiton listoilta eduskuntaan pyrkineen, sittemmin Helsinki-Filmin toimitusjohtajana ja yhtenä Suomen johtavana elokuvatuottajana ja -käsikirjoittajana tunnettu Aleksi Bardy teki debyyttinsä pitkän elokuvan ohjaajana itsensä ja tuottajakollegansa Osku Pajamäen käsikirjoittamalla Rouva Presidentti -dokumentilla, joka nimensä mukaisesti kertoo Suomen 11. presidentistä, Tarja Halosesta.

Bardyn dokumentin pääosassa on Halonen, ei tämän työtehtävät, vaikka niitäkin toki runsaasti kuvataan. Miten todenperäinen kuva Halosesta tämän dokumentin kautta välittyy, sitä ei tietysti ulkopuolinen voi tietää, mutta ainakin Rouva Presidentti luo uskottavan kuvan hyvin tavallisesta suomalaisesta (ura)naisesta. Politiikkakaan ei ole dokumentissa merkittävässä osassa, vaikka Halonen toki useaan otteeseen puhuu tasa-arvon puolesta – aina sopivan tilaisuuden tullen.

Suomessa, Namibiassa ja New Yorkissa kuvattu dokumentti ei paljasta mitään uutta Suomen entisestä presidentistä, mutta sen sijaan kyllä sisältää mielenkiintoista kuvamateriaalia presidentin kesäasunnosta ja – ainakin näin katsojan silmin – tylsistä edustustilaisuuksista. Epäonnistuneesti äänitetty dokumentti ei ota lainkaan kantaa siihen, oliko Halonen hyvä vai huono presidentti ja saiko hän presidenttikautensa aikana mitään aikaan, vaikka tällaista sisältöä elokuvan alun arkistomateriaalien esittäminen antaakin odottaa. Ohjaajan ansioksi on laskettava se, että Rouva Presidentin ollessa täysin kritiikitön elokuva, ei se myöskään ole räikeä Vasemmistoliiton tai SDP:n puolestapuhujakaan.

Hyvin nopeatempoisesti leikattua dokumenttia voi pitää dokumenttielokuvalle melko poikkeuksellisesti viihdyttävänä ja viihdettähän se ensisijaisesti onkin; kurkistus eliitin elämään. Parhaana suomalaista presidenttiä kuvaavana dokumenttina pysyy edelleen Jorma Molariuksen televisiodokumentti Presidentin päivä, jossa vietetään vuorokausi 77-vuotiaan Urho Kekkosen matkassa.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.

DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Scanbox

Tekstitys:
Suomi, suomi heikkokuuloisille, englanti, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital 5.1

Kuva:
16:9 (1.78:1)

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja