DIRLANDAA
Suomi / Espanja 2000

Ohjaus: Anssi Mänttäri
Käsikirjoitus: Anssi Mänttäri
Tuotanto: Anssi Mänttäri / Lumisade Oy
Pääosissa: Leo Lastumäki, Martti Syrjä, Erkki Saarela

1 tunti 49 minuuttia

Suomalaiset miehet menevät tunnetusti etelänmatkoille lähinnä kolmesta syystä: he ovat kyllästyneitä, mutta halukkaita etsimään naisseuraa ja juomaan halpaa viinaa. Koska tämä on niin tuttu juttu monille ja monilla on myös siitä omaa kokemusta, on aiheesta syntynyt muutamia menestyselokuviakin: Risto Jarvan Loma (1976) ja Ere Kokkosen Uuno Epsanjassa (1985), jotka saivat yhteensä reilusti yli miljoona katsojaa elokuvateattereissa.

Anssi Mänttärin Dirlandaa ei Jarvan ja Kokkosen elokuvien laadulliselle saati menestyksen tasolle nouse, vaikka onkin huomattavasti mainettaan parempi teos. Elokuvassa seurataan siis ryhmää suomalaisia lomalaisia Espanjan auringossa, oppaanaan maahan jo aikaisemmin saapunut ja paikalliselta tyttöystävältään lähtöpassit saanut kolmikymppinen mies, joka ottaa oppaan tehtävät vastaan saadakseen rahaa paluumatkaa varten. Opastettavakseen hän saakin värikkään joukon varttuneempia suomalaisia ja myös muutaman nuoren, miesten perässä juoksevan naisen (toisena heistä Irina Björklund).

{slimbox#1 gl images/sf/dirlandaa1.jpg,images/sf/dirlandaa1_t.jpg,Anssi Mänttäri: Dirlandaa;images/sf/dirlandaa2.jpg,images/sf/dirlandaa2_t.jpg,Anssi Mänttäri: Dirlandaa; }

Eräs matkalaisista (Leo Lastumäki) on lähtenyt etsimään vuosikymmenten takaista naisystäväänsä ja heidän yhteistä poikaansa, tohmajärveläinen konstaapeli (Martti Syrjä) puolestaan espanjalaista isäänsä. Erkki Saarelan näyttelemä äärimmäisen mustasukkainen aviomies juoksee nyrkki heiluen kaikkien hotellissa asuvien miesten perässä, jos vain näkee nämä yhdessä hutsahtavan vaimonsa kanssa.

Käsikirjoitus on hyvin paljon sellainen kuin mitä tällaiselta elokuvalta odottaisikin: kokoelma erilaisia ihmisiä ja ihmiskohtaloita, hauskuudeltaan vaihtelevan huumorin yhteentuomana. Mänttärin itsensä sekä ohjaama, käsikirjoittama että tuottama Dirlandaa on keskinkertaista ja mukiinmenevää viihdettä, jossa on tilaustyön maku. Suurimpiin haittoihin lukeutuukin eräs karaokekohtaus, joka tuntuu olevan mukana vain sen takia, että filmille on saatu riittävästi pituutta.

{slimbox#1 gl images/sf/dirlandaa3.jpg,images/sf/dirlandaa3_t.jpg,Anssi Mänttäri: Dirlandaa;images/sf/dirlandaa4.jpg,images/sf/dirlandaa4_t.jpg,Anssi Mänttäri: Dirlandaa; }

Mänttärin kokemus elokuvaohjaajana näkyy lopputuloksessa, sillä vaikka kyseessä on televisiotuotanto, on se kuitenkin kuvalliselta toteutukseltaan perinteistä elokuvakerrontaa. Suurella rahalla tätä ei ole tehty eikä visuaalisuus sinällään ole mitenkään mainittavaa, mutta on kuitenkin miellyttäävä katsoa televisiotuotanto, joka ei ole vain lähikuvien sarja.

Dirlandaan mainetta harvinaisen huonona suomalaisena elokuvana täytyy ihmetellä, sillä tätä heikompia tuotantoja näkee sekä valkokankaalla että varsinkin televisiossa monta kertaa jokaisena vuonna.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
VL-Musiikki

Tekstitys:
Ei tekstitystä

Ääni:
Stereo

Kuva:
4:3 (1.66:1)

Levyjä:
1

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Perjantai 31.7.

theoutpostjul theboy2juliste

thehighnotejul pekkatopohantajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

viimeisetjuliste neitiaikajuliste seurapelijuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja