SYÖKSYKIERRE
Suomi 1981

Ohjaus: Tapio Suominen
Käsikirjoitus: Tapio Suominen, Yrjö-Juhani Reinvall
Tuotanto: Jorma K. Virtanen / Sateenkaarifilmi Oy
Pääosissa: Kimmo Liukkonen, Markku Toikka

1 tunti 30 minuuttia

Yli 380 000 katsojaa saaneen Täältä tullaan, elämä! -nuorisokuvauksen jälkeen Tapio Suominen kuvasi maaseudun rappeutumista ja yksinäisten ihmisten arkea maassa, jossa kaikilla on paha olla. Syöksykierrettä voisikin pitää jonkinlaisena Pahan maan edeltäjänä, vaikka toki sitäkin ennen oli jo tehty elokuvia elämän sietämättömyydestä esimerkiksi Ryysyrannan Joosepin, Putkinotkon ja Punaisen viivan muodossa. Tunnetusti Syöksykierteen ja Pahan maan kaltaisissa elokuvissa ei yritetäkään etsiä tai pohtia minkäänlaista ratkaisua elämän kimurantteihin ongelmiin, vaan pysytellään siinä masentavuuden kuvaamisessa ja toivotaan, että kunhan nyt edes nuorena kuolisi, niin ei tarvitsisi tätä menoa kauaa katsella.

Tuottajanakin toimineen ja Syöksykierteen tuotannossa järjestäjän tehtäviä hoitaneen Matti Ollilan aiheeseen perustuvan elokuvan pääosassa on kaksi saman pienen maalaiskylän kasvattia, jotka ovat sittemmin lähteneet pois kotinurkilta omille teilleen. Tuomaksesta (Kimmo Liukkonen) on päätynyt Tukholmaan taksikuskiksi, siellä lähinnä etsien huoria keski-ikäisille suomalaisturisteille, jotka ovat kuulleet puhuttavan ruotsalaisista seksiklubeista ja yön naisista.  Yhtä yksinäinen ja vailla päämäärää lainehtiva on Mikko (Markku Toikka), joka lähti kotoaan isänsä käskystä. Tietä näytettiin, kun maatyöt eivät maistuneet. Sittemmin Mikko päätyi Helsinkiin erilaisiin hanttihommiin, haaveillen edelleen nuoruudenrakastettunsa perään. Samana kesänä vanhaan kotikylään saapuvat Mikko ja Tuomas saavat huomata kaiken muuttuneen: kylän peittävää vesiallasta on suunniteltu jo pitkään, mutta nyt työt on jo aloitettu. Ihmiset ovat myyneet talonsa ja tilansa ja lähteneet pois. Jäljellä on enää vanhuksia, jotka joko istuvat kotona yksinään tai kapakassa kohtalotovereidensa kanssa.

{slimbox#1 gl images/sf/syoksykierre1.jpg,images/sf/syoksykierre1_t.jpg,Tapio Suominen: Syöksykierre;images/sf/syoksykierre2.jpg,images/sf/syoksykierre2_t.jpg,Tapio Suominen: Syöksykierre; }

Elokuva alkaa kertomalla jouluaatosta poikien kotikylässä. Vanhemmat odottavat lapsia kotiin jouluksi, mutta joutuvat jälleen pettymään. Toisaalla eräs perussuomalainen mies (Esko Nikkari) ottaa kuppia ja lähtee sen jälkeen kotiin ampumaan siskonsa miehen (Jukka Puotila), joka yrittää taivutella naisensa ja tämän veljet myymään kotitilan vesialtaan tieltä. Lopulta mies ampuu tietysti myös itsensä, koska muutenhan se ei olisi niin tyypillisen suomalaista. Tästä huolimatta elokuvan jouluaattokuvaus lukeutuu kaikkein tunnelmallisimpiin, mitä elokuvissa on nähty.

Syöksykierteessä on hyvin yksinkertainen tarina, jonka teemat tulikin jo kuvailtua: nuoret miehet vailla päämäärää, maaseudun kuoleminen ja toisaalta myös kielletty ja mahdoton rakkaus niitä naisia kohtaan, joita he eivät koskaan voi saada. Hiljainen, hyvin vähän musiikkia käyttävä elokuva ei melankolisuudestaan ja traagisuudestaan huolimatta ole ahdistava, joka on vain positiivista. Traagisen tarinan voi kertoa ilman, että ohjaaja uskoo ahdistavuuden ja täydellisen masentavuuden olevan sitä paljon puhuttua taidetta.

Suomisen näkemyksellisesti ja lahjakkaasti ohjaama ja leikkaama elokuva on hienosti toteutettu. Tällaiselle tarinalle vaikea rytmi on mitä parhaiten saavutettu. Lisäksi Suominen on onnistunut näyttelijävalinnoissa ja -ohjauksessa, Toikan tehdessä tasaisen varman roolisuorituksen ja Liukkosen näytellessä vähintään yhtä hyvin, lukuun ottamatta muutamaa kömpelöä kohtauksen osaa. Syöksykierre oli ensimmäinen elokuva heistä molemmille, niin myös muissa rooleissa nähtäville Jukka Puotilalle ja Jussi Parviaiselle.

Osa syy Syöksykierteen onnistumiseen ja laatuun on se, että ohjaaja Suominen ei ole lähtenyt tekemään elokuvaa, jossa olisi näennäisesti jotakin syvällisempää kuin mitä se kertoo. Toki kysymyksiä jää vastaamatta monestakin eri asiasta, mutta Suominen on kuitenkin onnistunut kertomaan olennaisen.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Finnkino

Tekstitys:
Suomi, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital 2.0

Kuva:
4:3 (14:9), väri

Levyjä:
1

Ruotsinkieliset osuudet saa suomeksi tekstitettynä vain, jos haluaa katsoa tekstitettynä myös suomenkieliset osuudet.

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja