RIISUMINEN
Suomi 1986

Ohjaus: Lauri Törhönen
Käsikirjoitus: Lauri Törhönen
Tuotanto: Jörn Donner
Pääosissa: Erkki Saarela, Eeva Eloranta

1 tunti 30 minuuttia

Raija Orasen näytelmään perustuva Riisuminen on Lauri Törhösen ohjaama elokuva turhamaisuudesta ja politiikasta, joista molempia monet muutkin Törhösen elokuvat ovat ainakin ohimennen käsitelleet. Yhdessäkään toisessa elokuvassaan Törhönen ei kuitenkaan ole päässyt viljelemään niin paljon alastomuutta kuin tässä. Riisuminen lienee myös ainoa elokuva, jossa ruutu täyttyy Erkki Saarelan paljaasta perseestä tämän pyllistäessä kohti kameraa.

Saarela tulkitsee erästä ministeriä, jonka puheista 99 prosenttia on paskaa ja loput tietämättömyyttä – siksi hänen etunimensä Usko onkin varsin sopiva. Mies, joka televisiohaastattelussa voivottelee sitä kuinka jokin ”virhe” on kustantannettu veronmaksajien rahoista, samalla kun hän itse lentää helikopterilla, käyttää autonkuljettajaa, nukkuu yönsä sviitissä ja syö korkealuokkaisessa ravintolassa – veronmaksajien laskuun. Edustusmenoihin tulee lisäys, kun ministerimme tapaa vanhan ystävänsä, entisen puoluetoverinsa Tarjan (Eeva Eloranta). Tarja lähtee Uskon matkaan viettämään yhteisen yön valtion kustantamassa sviitisissä, mutta minuutin ahertamisen jälkeen puheet ajautuvat politiikkaan, yhteiseen menneisyyteen sekä nykyhetkeen. Pitkän yön matka aamuun on meluisa ja rumaa katseltavaa.

{slimbox#1 gl images/sf/riisuminen1.jpg,images/sf/riisuminen1_t.jpg,Lauri Törhönen: Riisuminen;images/sf/riisuminen2.jpg,images/sf/riisuminen2_t.jpg,Lauri Törhönen: Riisuminen; }

Vain kahdessatoista päivässä kuvattu elokuva sijoittuu alkua ja loppua lukuun ottamatta kokonaan tuohon yhteen sviittiin. Henkilöitä on kaksi, jotka molemmat ovat molemmat päät paljaana valtaosan ajasta. Näin ollen ei ole ihme, että filmi on saatu kuvattua niin lyhyessä ajassa, kun ei tarvitse huolehtia puvustuksestakaan, sen kun tekee vain riittävästi lukuharjoituksia. Näyttelijät kyllä sopivat rooleihinsa kuin nyrkki silmään, mutta äärimmäisen kuiva aihe eli politiikka ei erityisemmin jaksa innostaa. Tietysti tässä kuvataan paljolti myös nuoruudenrakastettujen jälleenkohtaamista, jossa keskustellaan menneistä, selvitetään välit ja pohditaan, mitä seuraavaksi tehtäisiin.

Riisuminen alkaa tuottaja Jörn Donnerin ohjaamalla alkukuvalla, jossa hän aina niin iloisella äänellään kertoo Suomen lain pykälistä, kansalaisten velvollisuuksista ja oikeuksista. Donner ei riisu.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
Finnkino

Tekstitys:
Englanti, ruotsi

Ääni:
Dolby Digital 2.0

Kuva:
4:3, väri

Levyjä:
1

Osta tämä elokuva

 | 

Ensi-illat

Keskiviikko 22.5.

aladdinjuliste

Perjantai 24.5.

phenomenajul ternetninjajul

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

elvisjaonervajuliste angrybirds2teaserjul aatosjaaminejuliste veeranmaaginenelamajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja