PERTSA JA KILU
Suomi 1970–1974

Ohjaus: Vili Auvinen
Käsikirjoitus: Vili Auvinen
Tuotanto: Pertti Nättilä / YLE
Pääosissa: Tommi Auvinen, Jyrki Thil

4 x n. 70 min

Väinö Riikkilän kirjoista syntyneet neljä televisioelokuvaa Pertsa ja Kilu -nimisestä kaveruskaksikosta ovat suomalaisen lasten- ja nuortenelokuvan parhaimmistoa. DVD-julkaisulla elokuvia ei nähdä kokonaisuudessaan, sillä jokaisesta alunperin kolmeen osaan jaetusta filmistä on DVD:llä julkaistu vain koosteet. Koosteet toimivat pääasiassa moitteettomasti eikä muutamia pieniä yksityiskohtia lukuun ottamatta elokuvista huomaa puuttuvan mitään kohtauksia.

Tuntemattomasta sotilaasta ja muutamasta muusta elokuvaroolista tutun Vili Auvisen ohjaamat ja käsikirjoittamat filmit sijoittuvat 1940-luvun lopulle lähellä satamaa sijaitsevaan puutalokortteliin, jossa kymmenkesäiset kaverukset Pertsa ja Kilu elävät työläisperheiden nuorimpina lapsina. Vilkkailla ja rikkaalla mielikuvituksella siunatuilla kaveruksilla riittää seikkailuita kesien aikana, kun he ovat ratkaisemassa milloin mitäkin rikoksia. Muissa osissa siirrytäänkin sitten uusille vuosikymmenille, ajankuvavirheineen, kunnes viimeinen osa onkin jo selvästi 1970-luvulle sijoittuva.

Neljästä elokuvasta ehdottomasti paras on Pertsa ja Kilu ja trokarit. Edellisessä filmissä suuren palkkion ratkaisemistaan rikoksista saaneet kaverukset ostavat pienen nelitahtimoottoriveneen, jolla he aikovat lyödä rahoiksi myyden kahvia ja pullaa sataman työläisille. Satamassa he sattuvat ostamaan salakuljetettua kahvia Mankilta (Veijo Pasanen), vanhalta viinatrokarilta ja nykyiseltä kahvi- ja tupakkatavaran salakuljettajalta. Tohelo Manki on vielä tohelomman apurinsa kanssa aikeissa tuoda suuren lastin maihin erään Ämmän luo, ja veneensä takia Pertsa ja Kilu joutuvat osallisiksi tapahtumiin. Pasasen hauskasti näyttelemä Manki nähdään Trokarien lisäksi myös Pertsa ja Kilu kippareina -elokuvassa. Osa saattaa tuntea miehen paremmin Pikku Kakkosen Pelle Hermannina.

Viimeistä osaa lukuun ottamatta mustavalkoisena kuvatut elokuvat ovat kaikki hyvin samanlaisia toteutukseltaan, mutta koska filmit on tehty neljän vuoden aikana, ovat Tommi Auvinen ja Jyrki Thil luonnollisesti huomattavasti vanhempia kolmannesta elokuvasta lähtien. Samalla lapsellisuus alkaa kaikota kaksikosta, vaihtuen poikamaisuuteen. Lapsina Pertsa on rohkea ahertaja, kun taas pullea Kilu on innokas lähtemään kotiin heti, jos jotakin jännittävää alkaa tapahtua.

Kovasti on Pertsan ja Kilunkin kohdalla aika kullannut muistot, mutta mikäpä ihme tuo on, sillä lapsillehan nämä elokuvat onkin tehty eikä niistä vanhempana voi nauttia ollenkaan niin paljon kuin lapsena. Tänä päivänä ne kuitenkin toimivat erinomaisena nostalgiana, muistoina lapsuusvuosilta.


LISÄMATERIAALI

Ei lisämateriaalia.


DVD-JULKAISU


Julkaisija:
VL-Musiikki (YLE)

Tekstitys:
Ei tekstitystä

Ääni:
Mono

Kuva:
4:3, mv/väri

Levyjä:
1

Ikäraja: 3

Poikki! – toteutumattomat kotimaiset elokuvat

Ensi-illat

Elokuvateatterit avoinna jälleen 1.6. alkaen

 

Lisää ensi-iltoja

Seuraavat kotimaiset:

nakemiinneuvostoliittojuliste viimeisetjuliste neitiaikajuliste

Lisää kotimaisia ensi-iltoja